Seznam Native ve spolupráci s

Bio potraviny nejsou drahý luxus, cestu si hledají
i do českých jídelen

Kuchyní se line vůně másla a skořice. Kuchařka právě zadělává těsto na rohlíky a skořicové šneky, které pak nechá přes noc kynout v lednici. Druhý den ráno potírá čerstvé rohlíky sýrovou pomazánkou. Na plotně mezitím probublává vývar z kuřecího masa od místního farmáře. Ne, nejde o rodinné bistro, ale o kuchyni, která vaří pro nejmenší strávníky. „Jídelníček plánuju podle toho, co mi lokální dodavatelé nabídnou,“ vypráví kuchařka Radka Děckuláčková, která pracuje ve veřejné jídelně mateřské školy ve Veletinách. Během prázdnin a na podzim má práce ještě víc. S kolegyněmi zavařují okurky, sirupy i džemy, suší křížaly, sbírají lipový květ nebo nakládají zelí.

V mateřské škole vaří z biopotravin už druhým rokem. Cesta ke změně ale nebyla jednoduchá. „Naše kuchařka si půl roku dělala průzkum. Zjišťovala, jestli v okolí seženeme dost bio surovin a zda z nich zvládneme vařit. A ukázalo se, že když je snaha a dobré vztahy s farmáři, tak to jde,“ říká ředitelka školky Jitka Orlovská. K rozhodnutí zařadit do jídelníčku biopotraviny ji přivedly i vzpomínky na školní léta. „Museli jsme jíst všechno, i když nám to nechutnalo.“ Teď se snaží, aby nejmladší generace měla se školní jídelnou spojené příjemnější zážitky.

„Polentové hranolky s tzatziki měly velikánský úspěch. Děti si chodily pro další porce a talíře zůstaly prázdné,“
říká kuchařka Radka Děckuláčková.

Děti v Mateřské škole Veletiny dnes jedí biohovězí z Farmy Salers, zeleninu z nedaleké Rodinné farmy Tykalovi, bio mléčné výrobky z Javorníku nebo pohanku z Valašska. I když jde o kvalitnější produkty, částečný přechod na biopotraviny školce náklady nezvýšil. „Celodenní strava pro jedno dítě stojí 53 korun, a stále tak dodržujeme normy státní školky,“ říká ředitelka a upřesňuje, že v biokvalitě je více než třetina surovin, ze kterých vaří. Peníze šetří výrobou vlastního pečiva, zavařováním, vařením ze sezónních surovin a přímým odběrem od místních dodavatelů. Spolupráce s ekofarmáři má ale ještě jednu výhodu. Řada z nich má vlastní rozvoz, takže školka navíc ušetří čas spojený se zásobováním.

V počtu ekofarem jsme na špici

Česko patří mezi jedenáct zemí světa s nejvyšším podílem ekologického zemědělství. Ekofarmáři tu nyní obhospodařují 17,5 procenta veškeré zemědělské půdy. Řadíme se tím k evropské špičce, v roce 2023 jsme měli devátý nejvyšší podíl půdy v režimu ekologického zemědělství. Přibližně čtyři pětiny z ní představují travní porosty v horských a podhorských oblastech. Podíl orné půdy v ekorežimu vůči veškeré orné půdě v Česku sice tvoří jen pět procent, ale postupně roste, stejně jako zájem o biopotraviny. I když jsme v produkci mléčných výrobků, obilovin a hovězího masa soběstační, ve veřejných jídelnách se z biopotravin zatím příliš nevaří.

Každá osmá farma
dnes funguje v ekologickém režimu. Nejvíce jich je v Jihočeském kraji.

Z výjimky se stane běžná věc

To, co dnes ve Veletinách funguje jako průkopnický projekt, by se brzy mělo stát povinností pro řadu veřejných jídelen. Od září se chystá řada změn pro stravování ve školách, nemocnicích, menzách či domovech pro seniory. Postupně by tak měly všechny jídelny veřejných institucí včetně škol a školek do jídelníčků zařadit alespoň malé množství biopotravin. U školních jídelen jsou plánována dvě procenta z objemu porce, u dalších zařízení pak pět procent z ceny nakoupených potravin.

Zatímco v Česku se biopotraviny součástí veřejného stravování teprve stávají, v Evropě už jde o samozřejmou věc. Například v Dánsku tvoří 60 procent pokrmů v jídelnách, v Rakousku téměř třetinu. Některá města, jako je třeba švédské Malmö, už dokonce z biopotravin vaří výhradně.

Biokvalita veřejné stravování neprodraží

Rozdílům mezi cenou biopotravin a potravin z konvenčního zemědělství se dlouhodobě věnuje Jan Moudrý z Katedry agroekosystémů na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. „V supermarketech se biopotraviny často prodávají jako prémiové zboží, a proto někdy bývají výrazně dražší,“ vysvětluje. Mnohem levnější je přímý nákup od farmářů nebo z odbytových družstev. U mléčných výrobků nebo mouky je pak rozdíl často jen několik korun. Například litr biomléka, který farma prodává, stojí jen o dvě až tři koruny více než to běžné. Nejvíce se cena liší u masa, především drůbežího a vepřového. Právě u nich jsou ale kvalita produktu a podmínky chovu v ekologickém zemědělství v porovnání s tím tradičním často nesrovnatelné. Například kuřata rostou téměř třikrát déle, což je pro ně přirozené, ale cenu masa to prodražuje. „Ve veřejném stravování se však zvýšené náklady dají kompenzovat,“ říká Moudrý. Pomáhá například přímý nákup od farmářů z okolí, sezónní jídelníček nebo vynechání drahých polotovarů: jídelny mohou ušetřit i tak, že si místo loupaných brambor koupí neloupané.

„Bio neznamená nutně zdravější, ale zaručuje, že se nepoužívají ty úplně nejlevnější a nejméně kvalitní potraviny,“
říká místopředseda České technologické platformy pro ekologické zemědělství Jan Moudrý.

Splnění požadovaného podílu biopotravin v jídelníčku není podle Moudrého nijak složité ani finančně náročné. Průměrná porce v jídelně má přibližně 500 gramů, povinných pět procent tak představuje zhruba 25 gramů biopotravin. V praxi to může být třeba trocha bio mléka v kaši. I když je jídlo z ekologické produkce dražší, rozdíl v ceně na jednu porci vychází zhruba na padesát haléřů. Podobné je to i u brambor, kořenové zeleniny a dalších běžných surovin. Druhou možností je zaměřit se na nahrazení dražších surovin biopotravinami. „Třeba v Nemocnici Na Homolce začali ke koprové omáčce místo dražšího hovězího masa z konvenčního zemědělství podávat bio vejce. Výživově to vyhovuje a cenově je příprava tohoto jídla ještě levnější,“ vysvětluje Moudrý. Problém se zaváděním biopotravin podle něj často nebývá v ceně nebo logistice, ale v tom, že spolu jídelny a zemědělci doposud příliš nemluvili.

Farmáři jsou na větší odbyt připravení

Ekofarma Javorník v Bílých Karpatech patří k průkopníkům udržitelného zemědělství v Česku. Ekologicky se na ní hospodaří už od roku 1995. Okolní krajina s členitým terénem se pro malá rozdělená políčka, typická pro šetrný způsob farmaření, ideálně hodila. Na polích tak pěstují koriandr, pohanku, ostropestřec mariánský i krmivo pro skot. Na pastvinách chovají dojnice i býky a v malé mlékárně si pak část produkce sami zpracovávají.

„Nepoužíváme žádnou chemii, jen organická hnojiva. Výsledkem je zdravá půda, zdravá zvířata a kvalitní potraviny,“
říká Marie Hatlasová z ekofarmy Javorník.

Spolupráce s veřejnými jídelnami sice zatím tvoří jen malou část jejich odbytu, ale Marie Hatlasová v ní vidí velký potenciál. Díky projektu Mléko do škol a spolupráci se svazem PRO-BIO začala dodávat například do pražské Nemocnice Na Homolce, Fakultní nemocnice Olomouc či Mateřské školy ve Veletinách. Věří, že pravidelný odbyt může k přechodu na ekologické zemědělství motivovat i konvenční farmáře. „Spolupráce s jídelnami se rozjíždí pomalu, ale věříme, že se to zlepší,“ dodává.

Co se vyprodukuje a sklidí na českých ekofarmách za jeden rok?1

  • Téměř 31 milionů litrů čerstvého kravského
    mléka
  • Více než 5,6 milionu kusů vajec z volného
    chovu
  • Téměř 9 000 tun hovězího
    masa
  • 94 tun sýrů
  • 2,5 tuny másla
  • 283 000 tun plodin

Z pole
až na stůl

Výhody spolupráce s veřejnými jídelnami vidí farmářka z Ekofarmy Javorník na všech stranách. „Pro nás to znamená pravidelný odbyt a finanční jistotu. Zákazníci zase na stůl dostanou kvalitní a výživově plnohodnotné potraviny bez chemie. Navíc se tím podpoří zaměstnanost na venkově a dalším generacím přenecháme zdravou krajinu plnou života,“ vysvětluje. Ze strany veřejných jídelen je zatím největší poptávka po jogurtech, mléku, tvarohu a čerstvých sýrech.

„Zemědělství ovlivňuje počasí a spousta dalších faktorů. Když zasejete, nevíte, co na podzim sklidíte. O to víc nás těší, když se naše výrobky dostanou lidem na stůl, chutnají jim a oni se pak vracejí. To nám dává smysl a víru, že to, co děláme, děláme dobře,“ říká farmářka. Díky zajištěnému prodeji do škol a veřejných jídelen se může dívat více dopředu a investice lépe plánovat. Na farmě nyní budují bourárnu masa a provoz na zpracování ovoce z přilehlých sadů, které se rozkládají na ploše 35 hektarů. „Chceme tím uzavřít koloběh výroby a zpracovat maximum produkce do finálních výrobků. Mít to zkrátka z pole až na stůl,“ popisuje svou vizi. Do budoucna plánuje Ekofarma Javorník ještě rozšířit sortiment o švestková povidla, sušené ovoce a zpracování hovězího masa.

Nejen lepší jídlo, ale i úrodnější půda

Zařazení biopotravin do veřejného stravování má širší dopad, než by se na první pohled mohlo zdát. Suroviny jsou kvalitnější a lokální, farmáři mají stabilní odbyt a prospívá to i české krajině.

Na ekofarmách žije prokazatelně více živočichů i jednotlivých druhů:

  • dvakrát až třikrát více ptáků
  • o třetinu více hmyzích druhů
  • o polovinu více opylovačů
  • o polovinu více žížal
  • dvojnásobek hmyzích predátorů

Hospodaření bez chemických postřiků a průmyslových hnojiv navíc chrání spodní a povrchové vody před znečištěním. Díky šetrným postupům ekofarmářů je také půda odolnější vůči erozi i výkyvům počasí včetně povodní. Konzumenty biopotravin zase chrání před rizikem takzvaného koktejlového efektu, tedy kombinovaným působením stopového množství různých pesticidů v běžných potravinách.

Nákup biopotravin je příspěvkem k rozšíření ekologického zemědělství.

Každá další taková farma pak znamená zdravější krajinu a čistší vodu. Budoucím generacím tak zachováme úrodnou půdu plnou života.


Biozebra

Logem biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ musí být označeny produkty, u nichž poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací.


Biolist

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.