Seznam Native ve spolupráci s

Co kraj, to svéráz

Kolik chutí má Česko?

Objevte, co vše naše rozmanitá země nabízí

Kam se v Česku vydat pro nejlepší perník nebo frgály není velké tajemství. Ale kde se na ulici už desítky let servíruje pikador, kde vám odjakživa připraví nejlepší mětánky, kde se bramborám říká jabka a co jsou to frncochaté knedlíky? Česká republika je rozmanitá nejen ve vzhledu krajiny, ale i v místních nářečích a výrazech či tradičních pokrmech a lokálních specialitách. Právě za nimi stojí regionální výrobci a farmáři, kteří s respektem k tradicím dokážou zachovat původní receptury a zároveň přicházejí s nápady, jež do českých kuchyní přinášejí nové chutě.

Vyberte si, který z krajů vás zajímá nejvíce, nebo si přečtěte zajímavosti o každém z nich.

Jihočeský kraj

Kde ryby potkávají pivo a cmundu

Knedlíkům se na jihu Čech místy říkávalo buchty, vánočka je calta a hrnec někdy místo pokličky přikrývá koprvátko. Jezdí se sem za hrady a zámky a zdejší rybníky proslavili kapři, bez nichž si nedokážeme představit české Vánoce. Vedle tradičního rybníkářství však proslul jihočeský region také pivovarnictvím, jehož tradice v Českých Budějovicích trvá od 13. století. Pořádají se tu proto slavnosti piva, na Třeboňsku jsou to zase rybářské slavnosti. Během nich je možné ochutnat speciality z čerstvě ulovených ryb, kupříkladu dozlatova vysmažené kapří hranolky.

Malý hlad zažene třeba pikador, který si jinde nedáte. Že nevíte, o co jde? Tak říkají v Českých Budějovicích párku v rohlíku, který právě zde před pěti desítkami let započal svou úspěšnou cestu Českem. Pokud pak chcete typický zdejší pokrm, který opravdu zasytí, vyzkoušejte jihočeskou kulajdu s bramborami, houbami, koprem a vejcem nebo třeba cmundu po kaplicku. To je bramborák hezky voňavý po česneku a majoránce podávaný s kysaným zelím.

Dvojctihodné koláče i makový olej

Dvojctihodný koláč

Ideální sladkou tečkou v tomto regionu budou jihočeské dvojctihodné koláče. Ochutnat je můžete třeba v hospodě na návsi v Holašovicích, kterou provozují Petr Klimenda a Monika Kropáčková. Ta je připravuje podle starého rodinného receptu od babičky ze Strýčic, která je zde pekla v mlýně na poutě a posvícení. Jde o kynuté těsto, které je plněné směsí tvarohu. Navrch se pak přidávají povidla ze švestek ze lhenických sadů a jemná máslová drobenka.

Makový olej

Do jižních Čech se lze vypravit třeba také za vynikajícím makovým olejem. Manželé Nouzovi v Dolní Pěně na Jindřichohradecku pěstují pšenici nebo jahody, ale také některé méně obvyklé plodiny. Třeba len olejný, sladovnický ječmen nebo právě modrý mák, ze kterého vyrábí oceňovaný za studena lisovaný olej, jehož vůně na člověka působí uklidňujícím dojmem. Olej není nijak filtrovaný ani chemicky upravovaný. Průzračný je jen díky přirozené sedimentaci. „Vždycky jsme chtěli umět naši produkci nějakým způsobem zhodnotit. A olejem se nám to povedlo,“ doplňuje Petr Nouza.

Co dalšího můžete ochutnat v Jihočeském kraji?

Chci vědět více

Plzeňský kraj

Pivo, koláče a libé zvuky dud

Město Plzeň po celém světě proslavilo pivo plzeňského typu nesoucí označení Pilsner. Založení zdejšího pivovaru v roce 1842 znamenalo revoluci v pivovarnictví – vznikl zde první spodně kvašený ležák. Dnes můžete navštívit Plzeňský Prazdroj, prohlédnout si jeho historické sklepy, ochutnat nefiltrované pivo přímo z tanku a dozvědět se o procesu vaření tohoto nápoje.

Plzeňský kraj je však regionem bohatým i na jiné tradice než ty pivovarnické. Svým folklorem je známé Chodsko, tedy oblast kolem Domažlic. Chodové byli v minulosti hrdými ochránci hranic. Dodnes si zachovali svou jedinečnou kulturu tvořenou kroji a dudami, jimž se tu někdy říká pukl, lidovými písněmi i nářečím. Jen málokdo tu například přijde později, tady se chodí dýl a prádlo se tu povjáší. A podobně jedinečná je zdejší kuchyně a její názvosloví. Místní verzi bramboráků se někdy říká vohejbáky či monzeble, tradiční specialitou jsou vedle slavných merhovaných koláčů třeba také smažené placky z kysaného zelí zvané mětánky. A do polévky se tu přidávají kuclíky.

Zavařeniny a uzené ryby

Pečený bok s cibulí

Kdo by měl zájem o „něco malého k pivu“, může zavítat do malého obchůdku v Blovicích na jih od Plzně s příznačným názvem Potěšení ve skle. Hodit by se mohl třeba Pečený vepřový bok s cibulí. Manželé Vaničtí zde ale potěšení nabízejí mnohem víc – například džemy či zavařeniny z kvalitního českého ovoce a zeleniny. „Na procházkách vždycky koukám, co kde roste a kvete a co by se z toho dalo udělat. Sbírám si třešně na džem, ale i bezinky a šípky na sirupy, pampelišky na med, mladé kopřivy. A to vše se snažím zpracovávat, nejčastěji zavařováním,“ vypráví Petra Vanická o své lásce k zavařování.

Uzený siven

Milovníci ryb pak mohou zavítat do Zpracovny ryb v Klatovech, která zde funguje už od roku 1998. Zdejší specialitou je uzený siven – lososovitá ryba, chuťově podobná pstruhu. Siven, kterého si zde koupíte, je odchovaný až 18 měsíců ve vodě z Otavy v nedalekém Anníně na Šumavě. „Ryby nakládáme do slaného roztoku, ve kterém je opravdu jen sůl. Nic víc. Horký kouř, ve kterém je pak udíme, je z bukové štěpky. V jednoduchosti je prostě krása,“ popisuje se zaujetím Adéla Schejbalová ze Zpracovny ryb v Klatovech.

Co dalšího můžete ochutnat v Plzeňském kraji?

Chci vědět více

Středočeský kraj

Odkaz uhlířů i českých panovníků

Středočeský kraj je největším a také jedním z nejvíce různorodých regionů České republiky. Najdete zde historická města jako Kutná Hora, hrady českých králů, sídlo prezidenta republiky v Lánech, ale i přírodní krásy. A rozmanitá je také nabídka místních specialit, s nimiž se tu můžete setkat. Na skromnější, ale o to vynalézavější časy upomíná kupříkladu kladenská uhlířina, k jejíž přípravě jsou vedle brambor nezbytné knedlíky z předešlého dne. Odedávna se tu vaří polévky jako kaldoun či oukrop a v oblastech s tradicí pěstování cukrové řepy si lidé po generace předávají recepty na plněné buchtičky z kynutého těsta zvané řepánky.

V kraji, kde měli svá sídla čeští panovníci, se vždy také jaksepatří hodovalo. Třeba pečené sele je dodnes zlatým hřebem mnoha místních slavností. Ty bývají spojené například s masopustem nebo s připomínkou rozličných historických událostí. Proslulé jsou slavnosti ve Staré Boleslavi, které každoročně připomínají odkaz patrona českých zemí svatého Václava. Ke všem těm oslavám samozřejmě patří také dobré pivo.

Punkové pivo a lipový med

Pivo Antoš

Patřičně hrdí na svou historii ve vaření piva jsou například v královském městě Slaný. Ondřej Antoš, jehož jméno místní pivovar dodnes nese, tu tradiční český nápoj začal vařit v roce 1536. Dnes už je z něj moderní pivovar, vášeň pro řemeslo si tu však stále zachovávají. „Vaření piva je často spíš pořádný punk, dobrá nálada a hodně pivních stylů. To vše prostě k malým pivovarům patří. Ostatně loni jsme uvařili 59 unikátních piv,“ vypočítává spolumajitelka pivovaru Šárka Grguričová.

Lipový med

Také na Včelí farmě v Poděbradech ke své práci přistupují s respektem. „Musíte znát principy včel a neříkat jim, co, kdy a jak mají dělat, ale být jim pomocníkem,“ popisuje včelařka Kateřina Šulková, která spolu se svým bratrem vyrábí vyhlášený med z lipové aleje. Kvůli včelařině si dokonce udělala výuční list v oboru a doplnila si další vzdělání, aby mohla přednášet na školách. „Mám radost, že mohu dětem předávat znalosti o tom, co všechno včelařství obnáší a proč jsou pro nás včely důležité,“ dodává.

Co dalšího můžete ochutnat ve Středočeském kraji?

Chci vědět více

Karlovarský kraj

Světoznámý knedlík a jiné hvězdy

Jezdí sem každoročně zástupy fanoušků na mezinárodní filmový festival, ale už mnohem dříve lákalo Karlovarsko návštěvníky z celého světa svými léčivými prameny. Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Karlovy Vary tvoří trojúhelník, který je významný i na světové mapě lázeňství. Chuť minerálky lze podpořit či zajíst tradičními lázeňskými oplatky i jinými pokrmy, které zde odedávna ochutnávají lázeňští hosté. Třeba kraslickou liškajdou nebo speciálně upraveným jehněčím pro Eduarda VII.

Skutečnou celebritou mezi knedlíky je právě ten karlovarský. Původně vídeňská specialita je tu obohacená o čerstvé bylinky a vaří se v máslem potřeném ubrousku. A kdo by se zejména v chladných měsících potřeboval zahřát, může ochutnat další slavný produkt Karlovarského kraje – Becherovku, které se přezdívá třináctý karlovarský pramen.

Skvělé dorty i biofarma na kraji lesa

Mechový dortík

Milovníci zákusků mohou navštívit přímo v srdci Karlových Varů Bistrotéku LZ, kde Lucie Zlámalíková ve svém podniku harmonicky spojuje rodinné recepty s inovativními nápady. Vyhlášený je zdejší Mechový dortík, který je vyrobený z lokálních produktů. Zelenou barvu mu překvapivě propůjčuje čerstvý špenát. „Ten dortu dodá jemnost bez použití barviv. Krém z lehce sladké smetany pak dokonale vyvažuje vláčné těsto, kde jsou základem kvalitní suroviny – mouka pro strukturu, vejce pro jemnost a olej pro vláčnost. Každý dortík je mistrovsky ručně připraven a zdoben sezonním ovocem,“ doplňuje Lucie Zlámalíková.

Tvaroh

Lokální produkty na Karlovarsku nabízí například biofarma Belina Nežichov, kterou vede Jaroslav Prchal s přítelkyní Lenkou Lejčkovou. Farma stojí stranou od civilizace, na okraji Slavkovského lesa. Kromě tvarohu či domácích marmelád zde produkují také různé druhy sýrů, jogurty, hovězí maso nebo polévky. Vše vyráběné v bio kvalitě a ohleduplně k přírodě. „Snažíme se vést naši farmu tak, abychom čerpali co nejvíce z přírody a zároveň jí to bohatě opláceli. Zasazujeme se o kultivaci krajiny, chráníme ohroženou zeleň, zachováváme vodu v přírodě a podnikáme další důležité kroky k ochraně přírody,“ vysvětluje Jaroslav Prchal.

Co dalšího můžete ochutnat v Karlovarském kraji?

Chci vědět více

Ústecký kraj

Lákavá příchuť drsného severu

Ústecký kraj je sice považován za oblast zaměřenou na průmysl, nachází se tu však i spousta přírodních krás. Tradici zde má pěstování zemědělských plodin, koneckonců jde o kraj bájného Přemysla Oráče. Místní speciality tu někdy upadly v zapomnění, ale dnes zažívají renesanci. Jde třeba o Podmokelský kecaný koláč, o jehož novou slávu pečují na Děčínsku. Na máslovém kynutém těstě se střídají tři náplně – tvarohová, maková a povidlová. Tak řekněte, kdo by odolal?

Pro někoho možná nečekaně se na severu Čech daří i vinné révě. Nejvíce se zde pěstují odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Rulandské šedé. Objevovat místní víno můžete pěšky či na kole po vinařských stezkách. V litoměřickém hradu je pak vinařství v Čechách věnována expozice Cesta za vínem. Výstavu si zde můžete nejen prohlédnout, ale jednotlivá vína také na místě ochutnat. Ovšem ani pivaři se nemusejí bát, že by si neměli v Ústeckém kraji na čem pochutnat. Pivovarnictví zde má silnou tradici, která dodnes pokračuje v Žatci či Lounech.

„Močt“ i kachní paštika

Jablečný „močt“

V pivovaru v Ústí nad Labem už se sice chmelový mok nevaří, zpracovávají tu však jinou místní plodinu – jablka. „Do našich moštů a ciderů vkládáme kousek drsného severu,“ říká majitel značky Kauboy Štěpán Ren. Letos rozšířil výrobu také o limonády. Ty jsou vyráběny pouze z lisované šťávy, místního medu, bylinek a koření a bez jakéhokoli přidaného cukru. „Jsme obzvlášť pyšní na naše angreštové, rybízové a rakytníkové limonády. Zkoušeli jsme i bezinkové víno, ale to se nám bohužel moc nepovedlo. Vznikl však chtěně nechtěný produkt, a to famózní bezinkový ocet,“ usmívá se Štěpán Ren.

Kachní paštika

K dobrému vínu, pivu i cideru se pak skvěle hodí třeba kachní paštika. „Pan Štefan Čongrády byl dědeček mé manželky Zuzany. Jako řidič autobusu pořádal o víkendech vesnické zabijačky, které ho dovedly k tomu, že začal vyrábět domácí paštiky, pomazánky a masové konzervy s vyváženou chutí, a hlavně s pořádným a skutečným masem,“ vypráví spoluzakladatel značky Čongrády Tomáš Babinec, který na rodinnou tradici navázal. Zakládá si na tom, že používá suroviny ve špičkové kvalitě a do výrobků nedává žádné náhražky. „Nikdy nebudeme zvyšovat objem výroby na úkor kvality,“ dodává Tomáš Babinec.

Co dalšího můžete ochutnat v Ústeckém kraji?

Chci vědět více

Liberecký kraj

Křehké umění pro drsné horaly

Kam za sejkorami nebo fazolovým kucmochem? Zmíněné bramborové placky a polévka z luštěnin s uzeným masem patří k tradičním položkám jídelníčku v Libereckém kraji. Na stole se tu může objevit také hladká ančka, což je houbová polévka s bramborami, nebo třeba rozcuchaná nevěsta – brambory zapečené s jablky a skořicí. Pojizeří je domovem frncochatých neboli chlupatých knedlíků, které se jedí se smetanovou „chundelkou“, zelím a cibulkou.

Jednoduchá, ale vydatná kuchyně odpovídala dřívějšímu horskému a venkovskému způsobu zdejšího života a vycházela z dostupných místních surovin. A dokázala vytvořit malé zázraky, podobně jako místní sklářství a bižuternictví, jehož tradice sahá v Libereckém kraji až do 16. století. Za nenápadný cukrářský klenot lze považovat lomnické suchary, tradiční výrobek pojmenovaný podle místa svého původu, jímž je Lomnice nad Popelkou.

Masové i sýrové dobroty

Vepřovka

Nabídka místních surovin se v drsném kraji postupem času rozšířila, a tak si horalové mohou vzít jako vydatnou svačinu na cestu třeba Vepřovku plnou farmářského libového masa, která je k dostání v prodejně MASS.NA přímo v Liberci a Českém Dubu. Na lokálnost se tu však dbá stále. „Maso bereme od farmářů, kteří jsou maximálně třicet kilometrů od nás,“ popisuje spolumajitelka obchodu Eva Jiřičková. V nabídce řeznictví najdete i takové speciality, jako je třeba libové sušené vepřové maso na citronech.

Ovčí sýr

Farmaření propadli také manželé Monika a Michal Sabáčkovi, kteří vybudovali ovčí farmu a sýrárnu Sabáčkovi v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Vyrábějí sýry s bylinkami i bez nich, brynzu i žinčicu. A s úspěchem vyzkoušeli i zmrzlinu z ovčího mléka. „Rádi našim zákazníkům, kteří se na farmě zastaví, ukážeme, odkud a jak produkt vzniká. Povídáme si s nimi o tom, co všechno sýraření a farmaření obnáší,“ říká Michal Sabáček, který je hrdý na to, co s manželkou vybudovali.

Co dalšího můžete ochutnat v Libereckém kraji?

Chci vědět více

Královéhradecký kraj

Ráj lyžařů, kysela a návratů v čase

Ráz Královéhradeckého kraje tvoří jak naše nejvyšší pohoří Krkonoše, tak nížiny, což mu dodává na rozmanitosti. Směřuje sem mnoho lidí za sportovními aktivitami, zejména lyžováním či turistikou.

Především oblast Podkrkonoší je známá svou lidovou architekturou tvořenou roubenými chalupami. Když se v těchto „kulisách“ konají tradiční masopustní oslavy nebo další folklorní události, dokonce se zdá, že se člověk vrátil v čase. Pověstné „kerkonošské“ nářečí už sice z místní mluvy mizí, ale pořád tu lze hojně potkat tradiční pokrmy, jako jsou kyselo (polévka z kvásku, brambor a hub), kucmoch (luštěninová polévka), sejkory (bramborové placky), houbový kuba nebo zelníky. Do Královéhradeckého kraje se ovšem vyplatí přijet i za dalšími proslavenými pochoutkami, jako jsou miletínské modlitbičky či hořické trubičky.

Pavlova a řemeslný cibulový chléb

Pavlova

Osladit život si lze také v cukrárně Pink Roses v Hradci Králové. Markéta Paikertová ji zde otevřela navzdory pandemii v lednu roku 2021, kdy si lidé mohli chodit pro zákusky pouze do výdejního okénka. V sortimentu už od začátku nesmí chybět dortík Pavlova. „V Pavlově jsou suroviny, které se dají krásně použít z lokálních zdrojů. Vejce od našich farmářů, cukr z místního cukrovaru a kvalitní smetana s vysokým obsahem tuku,“ vysvětluje Markéta Paikertová.

Řemeslný chléb

Vedle cukrářského řemesla se v Hradci daří také tomu pekařskému, přímo na náměstí se line vůně čerstvého pečiva z malé pekárny V mouce. Vyzkoušejte například řemeslný cibulový chléb podle babiččina receptu, pro který si jezdí lidé až z Plzně či Ostravy. „V naší pekárně nepoužíváme žádné látky k podpoře kynutí. Jde o čistě kváskový chléb, kde nic neuspěcháme. Chléb můžete vidět na vlastní oči v troubě, jak se peče,“ říká hlavní pekař František.

Co dalšího můžete ochutnat v Královéhradeckém kraji?

Chci vědět více

Pardubický kraj

Tajuplná směs medu, mouky a koření

Ve znaku Pardubického kraje je kromě dvouocasého lva a orlice také kůň ve skoku – zvíře s regionem neodmyslitelně spjaté. Jeden z nejslavnějších a nejtěžších dostihových závodů Evropy Velká pardubická se zde koná pravidelně už od roku 1874. Oblíbenou událostí jsou ovšem také každoroční Perníkové slavnosti. Nejen při nich je možné zaslechnout místní hovorovou češtinu, ve které není pravda, ale prauda.

Pardubický kraj a perník je spojení trvající už po staletí – medová sladkost se zde peče od středověku a její přesná receptura je přísně střeženým výrobním tajemstvím. Zpočátku se perník vyráběl hlavně v klášterech a byla to pochoutka pro lidi z vyšších vrstev. Dnes je zde dostupný téměř na každém rohu a jedná se také o oblíbený suvenýr z Pardubic. Obzvlášť když je pečlivě nazdobený drobnými vzory z cukrové polevy.

Sorbety i skvělé sýry

Ostružinový sorbet s hruškovicí

Kdo by chtěl dát před perníkem přednost zmrzlině, určitě by měl zavítat do nanukárny přímo v centru Pardubic, kterou vlastní zmrzlinářka Monika Pavlisová. V podniku nazvaném Zmrzka Bellezza, který začal jako záliba na mateřské dovolené, se prodávají nejrůznější neobvyklé příchutě. Vyhlášený je například zdejší ostružinový sorbet s hruškovicí. „Začala jsem sbírat ostružiny, které rostou v okolí. Byla jsem překvapená, kolik druhů ostružin existuje, a rozhodla jsem se této příležitosti využít,“ dodává Monika Pavlisová.

Pernštýnský bochník

Tak trochu náhodou vznikla i Minimlékárna Juliana v malé obci Tuněchody. Na začátku zde stála nespokojenost s kvalitou běžně dostupného chleba, a tak si její majitel a zakladatel Petr Souček začal péct vlastní. „Logicky jsem začal řešit, co dobrého si vlastně k tomu chlebu dát. A přivedlo mě to k sýru,“ vzpomíná. Postupně se přidávaly další mléčné výrobky jako třeba oblíbený kefír.

Co dalšího můžete ochutnat v Pardubickém kraji?

Chci vědět více

Kraj Vysočina

Čechy a Morava na jednom stole

Polévka se tu nabírá žufánkem či šufánkem jako na Moravě, ale i sbiračkou nebo sběračkou jako v Čechách. Kraj Vysočina leží ve středu republiky na pomezí Čech a Moravy a díky venkovskému a zemědělskému charakteru se tu stále drží tradiční zvyky a folklor nejen při slavnostních příležitostech, ale i v každodenním životě. Důležitou součástí tohoto regionu jsou například masopustní slavnosti, dožínky, krojované hody nebo řemeslné trhy či jiné akce. Známé jsou například Horácké slavnosti v Třebíči nebo folklorní festival v Telči.

Stylu dřívějšího života odpovídají tradiční venkovská jídla vycházející převážně z místních surovin, jimž kralují brambory. Někdy se jim tu říkávalo jabka (či zemská jabka) a podle toho nese pojmenování také jabkovec – pečený pokrm z nastrouhaných vařených brambor, vajec, krupice a škvarků. Skromnějším strávníkům stačily třeba brambory vařené ve slupce přezdívané brambory s mundúrem. Stále živou tradicí jsou zde ovšem také zabijačky, při kterých si můžete pochutnat na jitrnicích a jelitech, ovaru či takzvané černé polévce, která se připravuje z vepřové krve, krup, cibulky a je dochucená česnekem, solí, pepřem a majoránkou.

Tradiční vysočina i kozí farma

Pečená krkovice

Pro maso není třeba vždy pořádat zabijačku, v Řeznictví Stejskal v Chotěboři a Havlíčkově Brodě mají širokou nabídku kvalitních výrobků. „Bratr pro nás vykrmuje býky a masné kravky. Bereme ale také od dalších lokálních dodavatelů. Ve výloze máme vždy uvedeno, od koho dnes máme maso, zákazníci tak znají hospodáře a všichni vědí, od koho maso je,“ říká majitel rodinného podniku František Stejskal. Vyrábí více než 150 druhů uzenářských výrobků, většinu z nich ale ještě podle původních receptur jeho dědečka.

Jogurtové kozí mléko

Další lokální produkt Vysočiny vzniká v Ratibořicích na kozí farmě DoRa, kterou vybudovali manželé Dobrovolní se synem Matějem. Společně tu pracuje několik generací a ve vlastní mlékárně vyrábí kysané mléčné výrobky, tvarohové pomazánky nebo čerstvé sýry. „Dědovi je 90 let a stále jej drobné práce kolem statku baví. S oblibou říká, že kozí mléko je jeho recept na dlouhověkost,“ popisuje majitel farmy Matěj Pastrňák.

Co dalšího můžete ochutnat v Kraji Vysočina?

Chci vědět více

Jihomoravský kraj

Vinný kraj malovaný folklorním ornamentem

Typické nářečí, v němž se nerozsvěcuje, ale rožíná, je stále hojně slyšet v Jihomoravském kraji. Místo nudlí jsou tu v polévce často lukše, a pokud zde třeba o dívce uslyšíte, že je to „šikovná děvčica“, neznamená to pouze, že je manuálně zručná, ale také milá a pohledná. Zcela jedinečným nářečím je pak brněnský hantec. V Brně se nechodí do práce, ale do hokny a po celodenním chození vás budou večer bolet čapy. A pivu se tu říká čechr. Hantec vznikl smíšením převážně hanáckých nářečí češtiny s němčinou a starší výrazy se v něm potkávají s těmi, které vznikly teprve nedávno.

Nikde jinde v České republice než v Jihomoravském kraji není možné vidět v dožínkovém průvodu tolik rozličných krojů a ochutnat víno od tolika různých vinařů. Stačí se vydat uličkami obcí, kde se réva pěstuje, a někdo z pohostinných místních vám jistě nabídne, abyste zašli k němu do sklepa „na pohárek“. Až tam budete vcházet, všimněte si typických folklorních ornamentů, kterými bývají sklepy nad vchodem – takzvaně na žúdru – pomalované. K vínu či slivovici je tu možné ochutnat pečené bramborové pagáčky, klobásy nebo třeba kočičí marš připravovaný z fazolí a brambor.

Mošty, nektary i speciální druh mléka

Meruňkový nektar

Díky příznivému podnebí se na jihovýchodě Moravy daří kromě vinné révy také jiným plodinám. Na Farmě u tří dubů na Znojemsku tu pěstují jablka, hrušky i třeba meruňky, a ty pak zpracovávají dál do moštů, nektarů či džemů. Jedná se o rodinný podnik, který přešel z otce na syna „Začínal jsem ale úplně od píky, abych poznal na vlastní kůži, co práce v zemědělství obnáší. Nasadil jsem si montérky a dva roky se po celou sezonu staral o sady,“ vzpomíná majitel farmy Michal Kahoun.

A2 mléko

Nedaleko se v dalším rodinném podniku, Mlékárně Klíč, zaměřují na živočišnou výrobu. Zdejší červenostrakaté krávy mají speciální genetickou výbavu. Produkují mléko s označením A2, které díky svému specifickému složení nezpůsobuje potíže lidem, kteří mají s trávením běžné mléčné bílkoviny problém. „V celé republice se tomuto druhu mléka věnují jen dva až tři statky. Je to stále velká rarita,“ přibližují majitelé Marek a Lenka Klíčovi.

Co dalšího můžete ochutnat v Jihomoravském kraji?

Chci vědět více

Zlínsko

Kraj frgálů a králů na koních

Borůvkám se tu v některých oblastech říká hafery, švestky jsou trnky a peče se v kotchanu. Ne s každým výrazem ale uspějete ve všech městech a vesnicích Zlínského kraje. V regionu na východě Moravy se potkává několik kulturních a etnografických oblastí, jako jsou Valašsko, Slovácko či Haná. To přispívá k jeho pestré tradici nejenom v nářečích, ale i ve zvyklostech. K těm nejvýznamnějším patří takzvané jízdy králů. Ta nejpopulárnější se pravidelně koná ve slováckém Vlčnově. Jedná se o starobylý zvyk, kdy krojovaní jezdci na koních jedou v obřadním průvodu vesnicí, přičemž králem je mladý chlapec v ženském kroji a s růží v ústech.

Zájemce o místní speciality do Zlínského kraje lákají valašské frgály, které mohou být sladké i slané, kyselica nebo hanácké vdolky. Za ochutnání ale nepochybně stojí také třeba vizovická trnková omáčka či rožnovská pohanková kaše. Nebo takový kontrabáš, což je zapečený pokrm, k jehož přípravě jsou potřeba mimo jiné pohanka, brambory a uzený bůček.

Zelenina bez chemie i bio maso z lúky

Červená řepa s křenem

Na tom, co je dobré, není důvod mnoho měnit. Lenka Plšková pod Hostýnskými vrchy na svém malém hospodářství pěstuje zeleninu, ovoce a bylinky tak, jak to bylo běžné dřív – bez chemie a s respektem k přírodě. A z těchto plodin pak pod značkou Vše dobré vyrábí nejrůznější pochutiny, například červenou řepu s křenem v kořeněném sladkokyselém nálevu. „Původní recept mám od maminky, která jej má od svého bratra. Recept tedy koluje v naší rodině nejspíš odpradávna,“ popisuje Lenka Plšková.

Maso z lúky

V podhůří Bílých Karpat se zase nachází rodinná ekologická Farma Rudimov, kterou vede Jan Žák. Na zdejších loukách se pase na 150 krav a přes 400 ovcí v souladu s jejich potřebami a zásadami welfare. Zvířata zde spásáním trávy také pomáhají udržovat chráněnou krajinu. Jan Žák vlastní i zpracovnu masa, kterou nazval Maso z lúky. „Naše produkty z masa vyrábíme tradiční technologií a během procesu používáme pouze jednodruhová koření a náš český česnek, nepoužíváme dusitanové soli ani éčka,“ dodává Jan Žák.

Co dalšího můžete ochutnat ve Zlínském kraji?

Chci vědět více

Olomoucký kraj

Aromatickým pokladem to tady nekončí

Zhruba mezi městy Vyškov, Holešov a Litovel se v Olomouckém kraji rozkládá oblast Hané, která je známá svým folklorem, tradičními kroji i nářečím. Pokud by vám zde například někdo řekl: „Čemu se ščóříš?“ ptá se, čemu se usmíváte. Pekáči se tu někdy říká brutvan a oblíbeným jídlem jsou třeba bramborové placky zvané lokše. Nebo hanácká bašta – uzené maso, vepřová pečeně, klobása, tři druhy knedlíků a červené a bílé kysané zelí na jednom talíři.

Přesto když se mluví o Olomouckém kraji, každému se vybaví především pověstné tvarůžky neboli syrečky či tvargle. Zrající sýr s výrazným aroma není pro každého, širokou základnu fanoušků však má. A ti se za ním do Loštic nedaleko Olomouce, kde se vyrábí, sjíždějí z dalekých koutů České republiky. K dostání jsou zde tvarůžky v nejrůznějších variantách příchutí i forem – například jako pomazánky, dezerty, nebo dokonce jako zmrzlina. Historie sýru sahá až do 15. století.

Dobroty ve skleničce

Svatojánské ořechy

V Olomouckém kraji se nachází také pohoří Jeseníky. V jejich podhůří ve městě Šumperk vznikl rodinný podnik Dobroty z hor. Začalo to zpracováváním přebytků ze zahrady, dnes už Martin Vašíček a Jana Skoumalová zavařují 30 až 40 000 skleniček ročně. Plní je především lokálními surovinami, například svými vyhlášenými Svatojánskými ořechy. „Skvěle se hodí k sýrům, paštikám, zvěřině, ale i do salátů a najdou své uplatnění i jako klasický kompot, kdy jej využívají cukráři,“ popisuje využití Jana Skoumalová.

Cibulové chutney

Skleničky se zavařují také ve výrobně podniku Nikoleta-Maria, v jejichž portfoliu najdete víc než 150 druhů různých produktů. Zaměřují se především na výrobu marmelád, džemů, sirupů a omáček, top produktem je však cibulové chutney na červeném víně. Všechny suroviny pocházejí z vlastní zahrady, ze samosběrů a od lokálních farmářů. „Od místního zemědělce odebíráme téměř vše, co nezvládneme pokrýt z naší zahrádky. Jediné, co není lokální, je exotické zboží,“ říká s úsměvem majitel Jakub Trčka.

Co dalšího můžete ochutnat v Olomouckém kraji?

Chci vědět více

Moravskoslezský kraj

Mluví se tu kratce a jídlo dodává energii

Bo Ostrava je region razovitý – zpívá se ve známé písni. A kdo Ostravsko navštívil, tak by nejspíš souhlasil. Město i celý Moravskoslezský kraj mají drsnou tvář, kterou tvoří krajina s pozůstatky dolů a železáren, ale i lesy a strmé svahy Beskyd a Jeseníků. Mluví se tu jak známo kratce a také často poněkud peprněji. Pokud jde o termíny, které lze zaslechnout v kuchyni, tak například strouhance se tu říká brezle, bramborám kobzole a polévka se místy nabírá forneflou či forleflou.

Těžká fyzická práce, na kterou zde byli lidé historicky zvyklí, a také horský život v Moravskoslezských Beskydech se projevuje i v typických pokrmech kraje na severu Moravy. Jídla musela zasytit a dodat potřebnou energii. Připravovaly se například bramborové placky neboli lokše podávané často se zelím či uzeným masem. Tradiční jsou zde také takzvané slezské knedlíky z bramborového těsta, které se jí s pečeným masem a omáčkou.

Kmínová pole a rajčata bez zbytků pesticidů

Kmín

Obiloviny nebo brambory rostou na polích Moravskoslezského kraje nejvíce. Možná byste zde ale nečekali kmín, kterému se tu překvapivě daří. Pěstují ho na své farmě Kublákovi, a to už od minulého století. „Kdysi dávno mamince došel kmín, tak se táta sebral a na hektaru půdy jej zasadil. Po dvou letech přivezl domů dvě tuny kmínu,“ vzpomíná Kamil Kublák, který farmu vede se svým starším bratrem. „Na severní Moravě se do pěstování kmínu nikdo nepouští – máme tu různorodou půdu a specifické podnebí. Ale když náš kmín ochutnáte na čerstvém chlebu nebo v našich kmínových rohlících, poznáte tu jedinečnou chuť,“ dodává Kamil Kublák. Bratři už dvanáct let vedou také kamenný obchod, kde prodávají výrobky z farmy i od stovek regionálních výrobců, převážně z Moravskoslezského kraje.

Rajčata

Na propojení přírodních procesů a technologických inovací je založeno hydroponické hospodaření farmy Bezdínek. Ta se může pyšnit tím, že jako první skleníková farma v Česku získala certifikaci pro pěstování bez reziduí pesticidů. To znamená, že rajčata zde rostou v harmonii s přírodou – o jejich opylování se starají čmeláci a před škůdci je chrání armáda „hodných“ brouků, kteří zde s rajčaty žijí v naprosté symbióze. „Když se objeví škůdci, farmáři pomocí mikrokamer a lepových desek sledují jejich počet a včas zasáhnou, abychom ve skleníku udrželi rovnováhu,“ popisuje agronom Lukáš Buba, který má na starost péči o skleníky.

Co dalšího můžete ochutnat v Moravskoslezském kraji?

Chci vědět více

Může se jednat o speciality daného kraje, tradiční výrobky nebo inovativní novinky. Výrobky oceněné touto značkou v sobě především nesou lokální suroviny, kvalitu, výjimečnost a hrdost na místní původ.

Smyslem soutěže je podpora a rozvoj domácích výrobců lokálních potravin, tedy i podpora daného kraje.

Zajímá mě víc