Seznam Native ve spolupráci s

Dobroty v hledáčku

Vyfoťte jídlo dřív, než zmizí z talíře

Jak na skvělé a originální snímky naservírovaného pokrmu vám prozradí fotograf David Turecký.

Povedla se vám svíčková na jedničku nebo před vás v restauraci právě postavili propečený steak a naservírovali ho tak, že jste z toho paf? Automaticky pak saháte do kapsy pro mobil a mačkáte spoušť? Nejste zdaleka jediní. Aby ale vaše fotka měla správný „říz“, zkuste pár triků od profíka. A netřeba snad ani dodávat, že když použijete zrcadlovku, bude výsledek ještě lepší.

Když se protnou příběhy

Doby, kdy se fotilo na kinofilm, jsou sice dávno pryč, David Turecký na ně ale vzpomíná dodnes.

„Za komunistů, když jsem byl ještě malý kluk, jsem si z našetřených peněz koupil svůj první foťák. Bylo to v pražském obchodním domě Kotva, kam jsem vyrazil se svojí maminkou,“ vypráví. V té chvíli ještě netušil, že ho bude fotka jednou živit. „Nejvíc mě focení chytlo na střední škole. Fotku jsem studoval i na vysoké škole a postupně jsem se vypracovával,“ říká.

Na focení Davida nejvíc baví adrenalin. Pořídit skvělou fotku, která vystihne člověka i atmosféru, i když na to není zrovna moc času a je zrovna pod tlakem. „A samozřejmě mám rád lidi. Líbí se mi, že se na chvíli protnou naše příběhy,“ popisuje.

David je zkušený fotograf, před objektivem jeho foťáku stály takové osobnosti jako Alžběta II. nebo Madeline Albrightová, přesto mívá před focením trému.

„Bývám nervózní. Všechny okolnosti si musí sednout a občas je potřeba hodně improvizovat, aby fotky byly autentické a nepůsobily strojeně,“

vysvětluje David Turecký.

Kde hledat inspiraci?

Baví vás fotit, ale výsledné fotky nejsou úplně podle vašich představ?

„Hledejte inspiraci kdekoli, třeba na Pinterestu. Napodobujte fotky, které se vám líbí, a časem si osvojíte vlastní styl fotografování,“ radí David. Nejdůležitější je fotit to, co vás baví. A dělat to pokud možno hodně a často, abyste si osvojili funkce, které váš přístroj umí a nabízí.

„K tomu, aby vás focení bavilo, nepotřebujete být dobrý fotograf, stačí mít zájem a chtít se zlepšovat,“

říká David.

Dobré je brát v potaz základní pravidla, jako je třeba kompozice. „Dnes je to složité, lidé zapomínají na pravidla středové či diagonální kompozice nebo zlatého řezu. Vždy doporučuji si rozmyslet, co chcete fotit, ne jen cvakat. Kdybyste fotili na film, tak si to dvakrát rozmyslíte,“ vysvětluje David.

Pracovní a volnočasové focení

Mezi prací a koníčky balancuje každý. V případě Davida je to o to složitější, protože práci vnímá jako koníček.

Přesto David fotografování rozděluje na pracovní a volnočasové. „Moji práci tvoří hlavně focení portrétů. Ve volném čase ale fotím i jídlo. Baví mě, jak je od portrétů rozdílné. Je to pro mě odpočinek,“ dodává. Sám říká, že volnočasové aktivity jsou od toho, aby si člověk pročistil hlavu. I tak se občas jeho práce a koníček střetnou při focení portrétů i jídla zároveň.

Tipy od Davida Tureckého

na skvělou fotku jídla

Pokud chcete, aby se vám sbíhaly sliny jen při pohledu na výsledný snímek, měli byste se držet několika základních rad. Podle Davida je důležité jídlo fotografovat v jednoduchém a přirozeném prostředí a zaměřit se na detaily.

Digitální fotoaparáty Canon s výměnnými objektivy vám nabídnou široký dynamický rozsah, který zachovává detaily ve stínu i za silného světla, snímky s nízkým šumem přímo z fotoaparátu a malou hloubkou ostrosti pro úžasné portréty. Jsou navrženy tak, aby na každém snímku byly vidět skvělé výsledky, i když jste teprve začátečník.

„Fotím od střední školy na Canon. Vždycky mi vyhovoval, minimálně k mojí práci a focení pro radost,“

říká David Turecký.

I fotoaparátem, jako je například Canon EOS RP, vyfotíte skvělé fotky jídla. Na památku si pak můžete snímky vytisknout na tiskárně Canon SELPHY SQUARE SX10.

Chci fotit jako profík

Chcete se ve focení ještě více zlepšit? Inspirujte se tipy od známých českých fotografů.