Seznam Native ve spolupráci s

Domácí míchání letních drinků:

Pronikněte do světa chutí, vůní a bublinek

Sklenice plná ledu, čerstvého ovoce a osvěžujícího nápoje neodmyslitelně patří k horkému létu.

Ať už si chcete jen zpříjemnit večer, plánujete rodinnou oslavu, nebo se chcete blýsknout před svými přáteli, pronikněte do světa barmanů plného chutí a barev. Naučte se, jak míchat letní drinky, které potěší všechny milovníky sladkých chutí a italské pohody.

Namíchejte si

letní drink

Italové patří mezi národy, které nevynechají žádnou příležitost pro setkání s přáteli a dokážou si užívat života plnými doušky. Vyznávají životní styl La dolce vita, často si dělají radost, umí se bavit a dostatečně odpočívat. Brzké vstávání jim nedělá dobře, zato večerní posezení se často protáhne až do pozdní noci.

Chutné koktejly ale nejsou doménou pouze Italů.

Jaké letní drinky usrkávají na Havaji nebo v Singapuru?

Pisco Sour

Peruánci nedají dopustit na svůj národní drink Pisco Sour. Jedná se o alkoholický koktejl, jehož základem je brandy, do které patří našlehané vaječné bílky, bylinný likér a limetkový džus.

Gin Fizz

Málokdo ví, že Američané stojí za bublinkovým drinkem Gin Fizz. Jednoduchý nápoj ze sodovky, ginu, citronové šťávy a sladkého sirupu si nejprve oblíbili v New Orleans.

Singapore Sling

Obyvatelé Singapuru si v létě pochutnávají na koktejlu Singapore Sling. Jeho receptury jsou různé, pro tu oficiální se ale neobejdete bez ginu, ananasového a limetkového džusu a dalších ingrediencí.

Blue Hawaii

V havajském turistickém resortu údajně vznikl drink Blue Hawaii, jehož základem je bílý rum nebo vodka, likér, kokosový krém a ananasový džus.

Sangrie

Letní dovolená ve Španělsku se obvykle nese v duchu Sangrie. Jedná se o nápoj připravený z vína, ovoce a cukrového rozvaru.

Caipirinha

Brazilci si léto nedovedou představit bez osvěžujícího koktejlu s názvem Caipirinha. Kromě destilátu z cukrové třtiny do něj patří limetková šťáva a třtinový cukr.

Soja

Korejci zase v létě usrkávají vychlazené Soju. Pro melounovou příchuť tohoto drinku budete kromě melounu potřebovat také sladký sirup, limetkový džus, zázvorový likér a speciální asijský likér soju nebo vodku.

Bananenweizen

Němci patří stejně jako Češi k milovníkům piva. Kdo ale neholduje nahořklé chuti, může vyzkoušet drink Bananenweizen, který se podává na jihu země. Jedná se o pivo smíchané s banánovým džusem a tento kontroverzní nápoj vzbudil spoustu ohlasů.

Itálie je koktejlovou velmocí

Objevte kouzlo večerního aperitivu

Aperitiv je oblíbenou italskou tradicí, jejíž kořeny sahají do ulic Turína na severu země. Jedná se o posezení, většinou s přáteli nebo s kolegy, které se neodehrává jen o víkendech, ale i během pracovního týdne. Jeho účelem je kromě odreagování i popíjení a drobné občerstvení. Aperitiv připravuje tělo na dobrou večeři a nemusí vždy zahrnovat alkohol, ačkoli tomu tak často bývá. Bary nabízející aperitiv většinou připravují i tradiční pochoutky, jako je bruschetta, křupavá bagetka s nasekanými rajčaty a mozzarellou, olivy a další jednohubky, kterým se říká stuzzichini. V některých podnicích narazíte i na bohatější občerstvení: sendviče, kousky pizzy, ale i těstoviny nebo pečená masa. Po takovém aperitivu se už na večeři většinou nechodí. Prožijte i vy večer „all’Italiana“ a objevte kouzlo aperitivu, který povzbudí vaše chuťové buňky.

Do drinků patří sůl, pepř i ocet,

říká oceňovaný barman

„Barman je tak trochu psycholog, musí být empatický,“ říká Tomáš Kubíček, který patří mezi nejlepší české barmany.

Základem barmanské profese je podle něj snaha přijít každému hostovi na chuť a připravovat drinky na míru. „Nejdůležitější je tu práci milovat a dělat ji s úsměvem. Důležité je pochopit lidi, kteří na bar přijdou, zjistit, jakou mají náladu a co potřebují,“ říká Tomáš.

Tomášův oblíbený drink je Negroni, který se vyznačuje výraznou hořkou chutí a patří mezi typické italské podvečerní koktejly. Jako svůj bestseller jej letos označilo 22 % barů z celého světa, a tak patří mezi nejoblíbenější drinky na zemi.* Příběh tohoto nápoje se začal psát před 100 lety v severoitalské Florencii. Do pravého Negroni patří gin, italský vermut Cinzano rosso a campari. Podává se s mnoha kostkami ledu a s plátky pomeranče. *Zdroj: Brands Report 2021, Drink International

Chci číst dál

Vermuty, tedy aromatizovaná vína, se podle šikovného barmana vracejí na scénu. „Jsou populární pro svou lehkost, a i pro to, že se jednoduše kombinují s dalšími ingrediencemi. Můžete je kombinovat s tonikem, různými bylinkami nebo s kořením,“ radí Tomáš, který do drinků rád přidává i nezvyklé suroviny, jako je sůl a pepř. „Nabourají chuťové buňky a s alkoholem k sobě skvěle ladí. Mojí další oblíbenou ingrediencí je i ocet. To proto, že skoro každý druhý drink obsahuje citrusy, citron nebo limetku, a tak chutě mohou být hodně jednotvárné. Proto používám různé druhy octů, které potrhují chutě,“ přibližuje barman.

Tomáš Kubíček

Patří mezi nejlepší české barmany a je držitelem cen z International Wörthersee Cocktail Cup 2017, kde zvítězil ve své kategorii a v celkovém hodnocení soutěže. Má zkušenosti z Rakouska a Švýcarska, vlastní barový catering a barmanskou školu, kde zároveň působí jako lektor.

Míchání sladkých italských drinků doma?

Podívejte se, jak připravit dokonalý aperitiv

Dokážete připravit osvěžující drink pro horké letní dny?

Snažte se zkombinovat správnou sklenku se správnými ingrediencemi, alkoholem a ovocem.

Chci si zahrát!

výběr skleničky

výběr Cinzana

Cinzano Vermouth Rosso

Cinzano Bianco

Cinzano Extra Dry

další nápoj

Voda

Malinový sirup

Pomerančový džus

Zázvorový tonik

Bitter Rose tonik

Tonik

ozdoba

citron & zázvor

maliny

okurka

skořice

řapíkatý celer

chilli

Namíchat znovu
Namíchat znovu
Namíchat znovu

Pro jednoduchou domácí přípravu drinků nepotřebujete žádné speciální ingredience, dokonce ani šejkr. I zkušení barmani některé nápoje míchají přímo ve sklenici.

Inspirujte se našimi tipy na to,

jak si doma připravit osvěžující pití:

Osvěžující letní drink chutná nejlépe z vychlazené sklenice plné ledu.

Perlivé nápoje nikdy nemíchejte v šejkru ani jiným způsobem.

Nezaměňujte v receptech limetky a citrony, liší se v kyselosti a v obsahu cukru, takže výsledná chuť koktejlu bude jiná.

Pokud se rozhodnete použít čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu, nepřipravujte si ji dlouho dopředu, po čase totiž začíná hořknout.

Do letních drinků se perfektně hodí ingredience, které zchladí tělo. Mezi ně patří okurka, citrusy, ananas, kiwi, meloun, borůvky nebo mango.

Příběh Cinzana:

Rodinné tajemství staré více než 250 let

Za zrodem nasládlého nápoje složeného z vína a bylinek stáli bratři Giovanni a Carlo Cinzaniovi. Jejich domovem byl Turín, kde si také v roce 1757 otevřeli obchod s různými cukrovinkami včetně pralinek a bonbonů, marmelád a sirupů. Bratři byli cukráři a lihovarníci, a tak měli výborné předpoklady pro to, přijít na dokonalou chuť nasládlého vermutu s ovocnou chutí.

Pro první pokusy s přípravou vermutu využívali chutná vína a výluh z bylinek z italských Alp. Bratři do nápoje přidávali i další koření a cukr, a tak kouzlili jemné tóny vanilky, skořice nebo broskví.

Chci číst dál

Cinzano si získalo srdce mnoha šlechticů. Rodina Cinzaniových si výrobní tajemství začala předávat z generace na generaci. Podnik byl úspěšný a získal si například přízeň savojského krále. Ten pobídl Cinzaniovy, aby se pokusili připravit i šumivý nápoj podobný francouzskému šampaňskému. A tak vzniklo šumivé víno italské značky. Z manufaktury se stal podnik s lisovnou hroznů a vinnými sklepy. Už na konci 19. století si na aperitivech značky Cinzano pochutnávali i v Americe. Během 2. světové války byly sklepy, kde bylo uloženo více než milion lahví, zazděny. Díky tomu se jim podařilo přežít bombardování a nebyly zabaveny německou armádou. Od té doby se opět píše úspěšný příběh italské značky.

Prožijte sladké léto s osvěžujícími drinky značky Cinzano.

Namíchejte si aperitiv s nasládlou chutí přesně podle svého gusta.

CIN CIN!

Mám chuť na drink

Proklikem se dostanete na stránku určenou uživatelům od 18 let.