Seznam Native ve spolupráci s
Jak okořenit jídlo

Jak okořenit jídlo

Objevte tipy a triky profesionálního kuchaře

ornament

Špetka dobrého koření umí vylepšit všední večeři i sváteční hostinu. Podívejte se, jak správně pracovat s jednotlivými druhy, a dodejte každému jídlu plnou chuť i vůni.

ornament

Dochucování patří mezi mistrovské kuchařské dovednosti.

„Vaření není exaktní věda, je to o pocitech. Na svých kurzech se proto vždycky snažím vysvětlit hlavně to, jak daná ingredience ovlivní výslednou chuť,“

vysvětluje šéfkuchař Ondřej Molina, který vede kurzy pro milovníky vaření.

Důležité je podle něj znát techniku vaření a vědět, jak má daný pokrm vypadat. Například ve chvíli, kdy připravujete povidlové buchty, doba i teplota pečení se může lišit. To, že jsou hotové, poznáte až podle jejich krásně zlatavé barvy.

Kdo je Ondřej Molina?

šipka
Ondřej Molina

Ondřej Molina sbíral zkušenosti po celém světě a vařil ve špičkových restauracích od Kodaně přes Londýn až po Faerské ostrovy. Dnes se s ním můžete potkat na gastronomických akcích nebo kurzech vaření, které pořádá v Praze.

line
ornament

Ať už patříte mezi víkendové kuchaře, nebo jste v kuchyni každý den, podívejte se na tipy a triky, které každé jídlo povýší na kulinářský úspěch.

ornament
kurkuma

Kurkuma

dodá jídlu více chuti i barvy

ornament

Kurkuma má jemnou zemitou chuť, která funguje jako skvělé pojidlo mezi ostatními druhy koření. Patří k pokladům indické kuchyně, kde je základem pro mleté směsi koření na kari a masaly.

kurkuma

Využití kurkumy ale může být rozmanité. Obsahuje sytě žluté barvivo kurkumin, které dodá nádhernou barvu domácí hořčici, smoothie nebo rýži. Její pikantní chuť zase zvýrazní všechna luštěninová a zeleninová jídla.

Dobře se kombinuje hlavně s:

chilli

chilli

koriandr

koriandrem

kokos

kokosovým mlékem

cesnek

česnekem

paprika

paprikou

kurkuma

Tip od šéfkuchaře

Nešetřete kořením a dochucujte každou část jídla

Aby byl výsledek na talíři plný chuti, je potřeba přemýšlet nejen nad výběrem koření, ale také okamžikem, kdy ho do jídla přidáte. „Během každé fáze vaření jídlo kořením, každý komponent by totiž měl být ochucený. Můžete mít skvělou omáčku, ale když maso osolíte až na konci, nebude mít žádnou chuť. Kořeňte proto jak základ, tak i samotné maso nebo vývar, kterým ho podléváte,“ radí šéfkuchař.

Poklad ájurvédské medicíny

Kurkuma je tradiční léčivkou v indické medicíně a její využití se datuje už do doby před čtyřmi tisíci lety.

Blahodárné účinky potvrdily i moderní lékařské studie.

Například výzkum z australské univerzity prokázal, že jeden gram kurkumy může v raném stadiu cukrovky napomáhat ke snížení rizika poruch paměti nebo pozornosti, které bývají u diabetiků častější.*

* Zdroj: Spice up your memory: Just one gram of turmeric a day could boost memory, Manash University, 2014

skořice

Špetka skořice

provoní maso i ovoce

ornament

Skořice neodmyslitelně patří k jablečnému štrúdlu i povidlům. Její intenzivní aroma ale umí podtrhnout také chuť slaných pokrmů.

kari

Třeba v Indii je skořice součástí kari, maročtí kuchaři ji zase přidávají do jehněčího masa a v řeckých jídlech se používá pro zvýraznění chuti hovězího. V mleté podobě skořice provoní jídlo okamžitě, zato celé svitky uvolňují vůni i chuť postupně, a tak se hodí na delší vaření.

Skvěle chutná v kombinaci s:

kardamom

kardamomem

hrebicek

hřebíčkem

semena_kor

semeny koriandru

zazvor

zázvorem

muskat_or

muškátovým oříškem

kurkuma

kurkumou

skořice
Recept: Připravte si doma zlaté mléko

Recept: Připravte si doma zlaté mléko

Kombinace kurkumy, pepře, medu a skořice podporuje vykašlávání a má uklidňující účinky. Zlaté mléko si tak můžete připravit nejen ke zmírnění nachlazení, ale i jen tak na dobré spaní.

Postup:

V rendlíku zahřejte hrnek mléka spolu se lžičkou kurkumy, lžičkou skořice, lžičkou másla, lžící medu a špetkou pepře. Pár minut povařte a poté přeceďte do hrnku.

zlaté mléko

Tip od šéfkuchaře

Pražením získáte z koření ještě více chuti

„Pokud chcete při vaření ještě zvýraznit chuť koření, inspirujte se kuchaři z Indie. Ti jej praží nasucho na pánvi. Opékat můžete prakticky jakékoliv druhy koření. Důležité je směs na pánvi pořád míchat, aby se nepřipálila. Jakmile se vůně začne linout po celé kuchyni, koření vyndejte a přidejte do jídla,“ prozrazuje svůj trik zkušený kuchař.

paprika

Paprika

vykouzlí lahodnou chuť i ohnivou barvu

ornament

Paprika může být sladká, nahořklá i ostrá. Záleží na tom, zda se vyrábí ze sladkých, nebo pálivých plodů. Každému jídlu ale dodá barvu a výraznou chuť.

paprikáš

Jemně osmažená s cibulkou tvoří základ paprikášů, gulášů nebo zeleninových jídel a polévek. Paprika se ale nesmí nikdy připálit, jinak zhořkne.

Chuťově ladí s:

nove_kor

novým kořením

kmin

kmínem

cesnek

česnekem

zazvor

zázvorem

tymian

tymiánem

rozmaryn

rozmarýnem

paprika

Tip od šéfkuchaře

Barva znamená chuť

Pokud chcete uvařit tmavou omáčku nebo vývar plný chuti, je důležité věnovat čas přípravě základu. „Všechny ingredience je potřeba opéct a zkaramelizovat. Jídlo tak bude mít plnější chuť i výraznější barvu,“ vysvětluje šéfkuchař. Zeleninu je dobré osmahnout na přepuštěném másle dozlatova, maso a kosti je nejlepší opéct tak, aby se zatáhly. Čím déle základ restujete, tím výraznější chuť a tmavší barvu pak pokrm bude mít.

Objevte ještě více chutí s Avokádem

Ať už se u vás v kuchyni nejčastěji line vůně exotiky nebo české klasiky, s kořením Avokádo získá jídlo plnou chuť i barvu.

To chci!
Avokado
bobkový list

Bobkový list

posílí plnou chuť dlouho tažených jídel

ornament

Bobkový list dodá jídlu zemitý nádech a krásnou vůni. Zatímco čerstvé lístky jsou lehce nahořklé, ty sušené mají výrazné aroma a jemnou chuť, která je základem mnoha evropských jídel.

jídlo

Chuť uvolňuje pomalu, a proto se hodí hlavně do vývarů, polévek, dušených jídel, marinád nebo do paštiky.

Dobře se kombinuje s:

nove_kor

novým kořením

cesnek

česnekem

jalovec

jalovcem

majoranka

majoránkou

salvej

šalvějí

tymian

tymiánem

bobkový list

Tip od šéfkuchaře

Sušené bylinky do jídla dávejte až na konec

Během dochucování je důležité přemýšlet, v jaké fázi jednotlivé druhy koření přidáte, aby jejich chuť byla v jídle patrná. „Sušené bylinky se nesmí vařit moc dlouho, jinak se z jídla vytratí jejich chuť. Aby si uchovaly své intenzivní aroma, přidejte je do jídla až v posledních minutách vaření,“ radí kuchař. Výjimkou jsou podle šéfkuchaře jalovec, badyán nebo nové koření. Ty potřebují k uvolnění více času, a tak je do pokrmů přidávejte raději hned na začátku.

Recept: Divoké koření provoní dlouho vařená jídla

Recept: Divoké koření provoní dlouho vařená jídla

Divoké koření je neodmyslitelnou součástí všech jídel zvaných „na divoko“. Perfektně podtrhne nejen chuť zvěřiny, ale také hovězího, králičího nebo drůbežího masa, které se připravuje na víně. Tuto směs koření můžete zakoupit již hotovou nebo si ji připravit jednoduše sami.

Základní postup:

Bobkový list, 5 kuliček nového koření, 2 kuličky jalovce a 10 kuliček černého pepře zabalte do plátýnka a přidejte do jídla. Před podáváním z hrnce vyndejte.

zvěřina
muškátový oříšek

Muškátový oříšek

pozvedne i to nejobyčejnější jídlo

ornament

Muškátový oříšek umí výjimečně pozvednout zdánlivě obyčejná jídla. Dodá jim hřejivou vůni, výrazné aroma a nasládlou dřevitou chuť, která se hodí do dušených jídel s masem i zeleninou, do smetanových omáček i do koláčů.

jídlo

„Špetka muškátového oříšku je takový můj fígl pro spoustu chuťově nevýrazných jídel. Rád ho přidávám třeba do těsta na karlovarské knedlíky nebo bramborové noky. Ten rozdíl v chuti je pak obrovský,“ prozrazuje Ondřej Molina.

Dobře se kombinuje s:

skorice

skořicí

koriandr

koriandrem

pepr

pepřem

tymian

tymiánem

kardamom

kardamomem

muškátový oříšek

Muškátový oříšek umí zlepšit chuť i náladu

Muškátový oříšek obsahuje spousty účinných látek, které podporují dobré trávení, spánek nebo zlepšují náladu.

Lékařské studie zjistily, že extrakt z muškátového oříšku má významné antidepresivní účinky.*

Některé výzkumy také naznačují, že esence z tohoto koření podporuje obnovu mozkových buněk po mrtvici.

* Antidepressant-Like Activity of n-Hexane Extract of Nutmeg (Myristica fragrans) Seeds in Mice, Dr. Dinesh Dhingra and Amandeep Sharma, 2006

Tip od šéfkuchaře

Usnadněte si práci v kuchyni

Do dlouho tažených jídel, jako je vývar, masové ragú nebo jakékoliv omáčky, vždycky používejte celé koření. „Pepř nebo nové koření dávám do čajového sítka. To proto, abych na konci vaření nemusel jednotlivé druhy koření složitě lovit v hrnci,“ přibližuje šéfkuchař.

jalovec

Jalovec

podtrhne chuť zvěřiny i zelí

ornament

Jalovec je důležitou, ale dnes už trochu zapomenutou ingrediencí evropské kuchyně. Švédové ho přidávají do piva, Britové do ginu a Rakušané zase do kysaného zelí.

jídlo

Napříč evropskou kuchyní má rozmanité využití a skvěle podtrhne třeba chuť zvěřiny, husy nebo hovězího masa. Má totiž příjemnou dřevitou vůni a nezaměnitelnou chuť, která je lehce pálivá a s náznakem borovicových tónů.

Dobře se kombinuje s:

bobkovy_list

bobkovým listem

kmin

kmínem

majoranka

majoránkou

cesnek

česnekem

pepr

pepřem

saturejka

saturejkou

jalovec
Recept: Voňavá marináda na maso

Recept: Voňavá marináda na maso

Pečené i grilované maso získá z marinády spoustu chutí i vůní. Ideální je připravit si ji s předstihem. Maso s ní potřete a nechte odpočívat v lednici do druhého dne nebo alespoň pár hodin.

Postup:

V hmoždíři rozdrťte jalovec s česnekem a hrubou solí. Vznikne tak aromatická směs, která se báječně hodí na potírání zvěřiny, vepřového i jehněčího masa.

marinada

Tip od šéfkuchaře

Vařit z dobrých ingrediencí je klíčem k úspěchu

Dobré jídlo je dokonalá souhra mnoha detailů. Na talíři se ve finále odehrává výjimečná hra chutí, a to díky technice vaření, použitým surovinám i výběru koření. „Málokdo sice ve výsledku pozná, že pokrm je dochucený nekvalitním nebo vyčpělým kořením, ale každý pozná, že ta chuť není dobrá,“ vysvětluje kuchař. Aby si koření co nejdéle uchovalo své aroma a chuť, skladuje ho šéfkuchař na tmavém místě a ve vzduchotěsných sklenicích.

ornament

Ať už vaříte exotické kari nebo poctivý guláš, kvalitní koření jídlu dodá neodolatelnou chuť i vůni. Objevte široký výběr koření Avokádo, se kterým v kuchyni vykouzlíte nezapomenutelnou hostinu.

ornament

„Kvalitní a chutné jídlo a vaření s ním spojené nevnímáme jen jako životní nutnost, ale věříme, že jeho prostřednictvím bude váš život bohatší o příjemné zážitky s těmi nejbližšími.“

Avokádo

ornament