Seznam Native ve spolupráci s

Játrům život neslaďte Cukr je pro ně stejnou hrozbou jako alkohol

Češi žijí nezdravým životním stylem. Každý pátý trpí obezitou, mírnou nadváhu má pak třetina žen a téměř polovina mužů.1

Obezita je rizikovým faktorem jedné z nejčastějších civilizačních nemocí – cukrovky. Nadváha však ohrožuje také játra. Vědecké studie z poslední doby ukazují, že příčinou jejich nejčastějšího onemocnění není jen alkohol, ale také obezita. Lékaři předpokládají, že takzvaným ztukovatěním jater trpí každý třetí dospělý člověk v Evropě.2 Většina lidí o tom ale mnohdy vůbec neví.

Nemocná játra nebolí

Játra dospělého člověka váží okolo 1,5 až 2 kilogramů3 a jsou tak největším vnitřním orgánem v našem těle. Jejich dolní část těsně přiléhá k žaludku a střevu, nahoře jsou spojená s bránicí, která odděluje hrudník od břicha. Během dýchání se tak rytmicky pohybují nahoru a dolů. Vnitřkem orgánu neprochází žádné nervy. Citlivá nervová zakončení, která do mozku přenášejí bolest, jsou pouze v jejich pouzdru. Proto nemocná játra nebolí, dokud se enormně nezvětší.

Továrna v nepřetržitém provozu

Hned po mozku jsou játra nejvšestrannější orgán v našem těle. Starají se o zhruba pět stovek životně důležitých procesů.4 Čistí nám krev, udržují v chodu imunitní systém, dodávají tělu energii nebo skladují důležité vitaminy a minerály.5 Játra tvoří dva laloky, uvnitř kterých je více než milion lalůčků. Ty jsou vedle sebe vyskládané s geometrickou přesností podobně jako včelí plástev.

Jaterní tkáň je složená z mikroskopických buněk, kterým odborně říkáme hepatocyty. Tipněte si, kolik jich je:6

Správně. Skvělý odhad! To není správná odpověď. V játrech je přibližně 300 miliard hepatocytů.

Analyzují a čistí krev

Jako jediný orgán v těle jsou játra napojena na dvě hlavní cévy. S každým úderem srdce se zaplaví čerstvou okysličenou krví z jaterní tepny. Takzvaná vrátnicová žíla pak ze žaludku, slinivky, sleziny a střev do nich přivádí krev, která je plná látek z jídla a pití. Játra krev důkladně zanalyzují, následně ji zbaví škodlivin, uloží z ní přebytečné živiny a přidají do ní složky, které tělo momentálně potřebuje. Teprve pak ji pustí dál do krevního oběhu.7

K čemu potřebujeme játra

Zásobárna energie

Ukládají glukózu, aby ji v případě potřeby znovu uvolnila do těla. Tím zajišťují, že se brzy neunavíme, když běžíme maraton nebo jdeme na procházku.

Vyrábějí palivo

Cukry a bílkoviny přeměňují na tuky, které tělo potřebuje.

Čistí krev

Filtrují krev a složitými chemickými procesy ji zbavují toxinů i škodlivin.

Sklad vitaminů a minerálů

Ukládají vitaminy rozpustné v tucích a další látky, jako je třeba měď nebo železo. Jakmile jich máme nedostatek, vyplaví je do těla zpátky.

Podporují imunitu

Játra obsahují buňky, které pomáhají likvidovat nebezpečné bakterie a viry, jež by nás mohly ohrozit.

Odbourávání hormonů

Rozkládají pro tělo nepotřebné hormony, a tím regulují jejich hladinu.

Trávení

Produkují žluč, která pomáhá při trávení tuků a vyplavování odpadních látek.

Termoregulace

Bez ustání v nich probíhají různé chemické reakce. Tím se játra ohřívají a vzniklé teplo předávají dál do těla.

Zkuste si tipnout, kolik krve pročistí játra za minutu:8

Skvělý odhad! To není správná odpověď. Každou minutu játra pročistí asi 1,5 litru krve.

Umí se obnovit

Játra jsou pro naše tělo nepostradatelná, a možná proto to evoluce zařídila tak, že umějí svou poškozenou část nahradit úplně novou tkání. Podobně jako ještěrce doroste ocas nebo mlokovi noha. To ale ještě neznamená, že se nemohou fatálně poškodit. Dlouhodobé onemocnění jater nebo jejich nadměrné zatížení může vést až k cirhóze, kterou už orgán sám opravit nedokáže.

Když játra trpí

Jaterní problémy může doprovázet celá řada příznaků. „Mohou se objevit zažívací problémy, jako je třeba nadýmání hned po jídle, ale také vyrážky, ekzémy, padání vlasů nebo hormonální nerovnováha,“ vyjmenovává příznaky výživová poradkyně Anna Richtrová a doplňuje, že mezi nejčastější symptomy jaterních onemocnění patří malátnost a nevysvětlitelná únava. Když se nemocní namáhají o něco víc než obvykle, cítí se naprosto vyčerpaní.

Játra, oběti a haruspikové

Ve starověkých kulturách měla játra symbolický význam. Například Babyloňané věřili, že ve vzhledu a struktuře jater se vyjevuje vůle boží. Řekové se domnívali, že právě tady sídlí část duše, která je odpovědná za naše touhy a chutě. Ve starověkém Římě pak jasnovidci zvaní haruspikové předpovídali budoucnost z vnitřností obětovaných zvířat a nejvýmluvnějším orgánem pro ně byla právě játra.

Cukr zatěžuje játra podobně jako alkohol

Většina lidí si jaterní choroby spojuje hlavně s alkoholem, játra však můžeme nadměrně zatěžovat i tím, co jíme. Například průmyslově zpracované potraviny obsahují mnoho chemických aditiv, barviv a různých stabilizátorů, které játra musí z našeho těla vyloučit nebo přeměnit na energii.

„Celozrnné pečivo, ovoce a zelenina obsahují spoustu vlákniny, která zpomaluje vstřebávání živin do krve a tím játra chrání před jejich zatěžováním,“ 
vysvětluje výživová poradkyně.

Průmyslově zpracované potraviny obsahují málo vlákniny, a živiny se tak vstřebávají nepřirozeně rychle. Játra jsou pak stále přehlcená a nestíhají všechno zpracovat. Týká se to hlavně cukru a fruktózy, která játra zatěžuje podobně jako alkohol.

Donedávna se přitom zdálo, že pokud cukru není moc, vlastně příliš neškodí. Hlavním nepřítelem zdravé výživy byly tuky. V poslední době se však zdá, že ani sladký bílý prášek není neškodný. Především lékaři z USA, nejtlustší země světa, vidí v cukru dalšího možného viníka obezity, cukrovky a jiných civilizačních nemocí, jichž přibývá, ačkoli tuků se jí méně. Cukr najdeme takřka v každé potravině v supermarketu. V paštice, majonéze, cereáliích i mléčných výrobcích.

„Fruktóza dnes ve výživě představuje větší problém než třeba tuky. Když ji játra dostávají moc najednou, například v džusu, může docházet k jejich ztučňování. Dnes už je známým faktem, že spousta amerických dětí má problém se ztučněním jater, protože pijí hodně džusů nebo limonád,“ upozorňuje Richtrová s tím, že játrům škodí také rafinované tuky, alkohol a některé druhy aminokyselin. „Ty najdeme třeba v oblíbených proteinových doplňcích. Pokud tedy nejsme kulturisti a nebudujeme svalovou hmotu, právě těmito proteiny můžeme játra velice rychle přetížit,“ doplňuje.

Prevence je lepší než léčba

Aby játra mohla správně fungovat, potřebují dostatek živin. „Příroda navrhla naše tělo tak, aby perfektně fungovalo. A k tomu stvořila i dokonalé palivo, proto je nejlepší postavit svůj jídelníček na celozrnných obilovinách, luštěninách, ovoci, zelenině, oříškách a semínkách,“ radí Richtrová. Důležitý je podle ní také výběr tuků.

„Vařit můžete na olivovém či sezamovém oleji a do salátu pak používat za studena lisované oleje z různých semínek,“ 
vyjmenovává výživová poradkyně.
Zkuste si tipnout, kolikrát za den proteče játry celý krevní objem:9

Správně. Skvělý odhad! To není správná odpověď. Celkový objem krve proteče játry asi 350- až 500krát denně.

Jarní očista jater nemusí tělu prospívat

Když si do internetového vyhledávače zadáte heslo „pročištění jater“, vyskočí na vás tisíce návodů, jak zbavit játra škodlivin. Očistné kúry jim však mohou mnohdy spíše uškodit. „Pokud chceme játra podpořit, můžeme si dát závazek, že každý den sníme porci košťálové zeleniny. Ta obsahuje organické sloučeniny síry, která podporuje přirozenou detoxikaci jater. Jde například o brokolici, květák, zelí, kapustu nebo růžičkovou kapustu,“ doporučuje Richtrová.

Essentiale® je lék pro podporu funkce jater

  • Obsahuje esenciální fosfolipidy přírodního původu, které přesně napodobují a zvyšují činnost fosfolipidů v jaterních buňkách
  • Urychluje obnovu jaterních buněk, zlepšuje jejich funkci a podporuje jejich regeneraci
  • Užívá se při toxicko-metabolickém poškození jater a při zánětu jater
  • Zlepšuje subjektivní obtíže, jako je ztráta chuti k jídlu nebo pocit tlaku v pravém podžebří10