Je váš život
v rovnováze?
Každý den se musíme rozhodnout, kolik času věnujeme práci a koníčkům, rodině a přátelům, ale i úklidu nebo nákupu potravin. Hledání rovnováhy mezi pracovním a osobním životem je náročná disciplína. Kdo dokáže najít ten správný balanc, je v životě spokojený. V čem spočívá kouzlo vyváženosti času mezi zábavou a povinnostmi?
Češi pracují hodně
V práci stráví přibližně třetinu svého života. V evropském měřítku se v počtu odpracovaných hodin držíme na špici a zaujímáme páté místo. Více pracovně vytížení jsou už jen Řekové, Bulhaři, Poláci a Slováci.
Zdroj: Český statistický úřad, 2016
Termín vystihující potřebu harmonie mezi pracovním a osobním životem, tzv. work-life balance, se poprvé objevil na konci 80. let v Anglii. Různá hnutí tehdy prosazovala flexibilnější rozvržení pracovní doby a mateřskou dovolenou pro ženy. Rovnováha mezi prací a soukromým životem je ale aktuální i dnes. To kvůli moderním technologiím, které nás vedou k tomu, abychom byli neustále „na příjmu“.
Profesně se Jana Vaníčková věnovala grafice převážně ženských časopisů. Po několika letech však cítila, že potřebuje změnu. Rozhodla se proto splnit si podnikatelský sen a rozjela výrobu ručně šitých mazlicích panáků pro děti i dospělé.
Než se před šesti lety vrhla do jejich výroby a prodeje, zažívala těžké období. „Byla jsem po rozvodu, sama se synem, s hypotékou na krku a nevěděla jsem co dál. Jednou večer jsem na internetu viděla podobného panáka, a tak jsem mu dala duši,“ vzpomíná Jana. „Během podnikání jsem brala i grafické zakázky, abych nás uživila. Jeden čas jsme museli mít chůvu. Trochu jsem si vyčítala, že jsem jeho první krůčky viděla jen na videu. Kolik otců ale také přišlo o zásadní okamžiky svých dětí kvůli práci?“ podotýká Jana.
„Když jsem hodně pohlcená prací, tak doma se synem Filipem jíme těstoviny a nádobí myjeme, až když není z čeho jíst. Nejde totiž zvládat všechno. Být dokonalá partnerka, máma i podnikatelka,“ myslí si Jana. Největší výzvou při podnikání je pro ni řízení sama sebe, plánovat věci s předstihem, prioritizovat a také v určitých situacích umět říkat ne. „Někdy si toho na sebe navalím zbytečně moc. Chce to mít ostřejší lokty, a ne být princeznou v sukni,“ říká podnikatelka.
Recept na štěstí? Inspirujte se Skandinávci
Odborníky na spokojený a harmonický život jsou lidé žijící na severu Evropy. Země jako Finsko, Dánsko a Norsko se každoročně umisťují na předních příčkách ve Světové zprávě štěstí. Pro seveřany nejsou nejdůležitější peníze, ale smysluplné trávení volného času. V průměru pracují 37 hodin týdně, což je o tři hodiny méně než Češi. Česko se letos umístilo na 18. místě ze 149 zkoumaných zemí světa.
Zdroj: World Happines Report, John F. Helliwell a kol., 2021
Dělit smysluplně čas mezi práci a rodinu, a přitom si najít i chvilku pro sebe. To se někdy zdá být téměř nadlidský úkol. Lucie Šálená se před šesti lety rozhodla založit vlastní internetové hračkářství. Byla tehdy na rodičovské dovolené a neměla tušení, kolik úsilí bude muset vložit do kloubení péče o děti a svůj podnik. „Všechno jsem dělala za běhu. Večer jsem děti uložila do postele a otevírala počítač. Tehdy jsem měla nejvíc času věnovat se obchodu,“ vzpomíná na své podnikatelské začátky.
Jednou z největších výzev pro ni bylo vyrovnat se se ztrátou pevného pracovního režimu, čemuž čelí všichni podnikatelé. „Byla jsem spíš chaotický typ člověka. Podnikání a rodina mě naučily lépe plánovat. Každý den si napíšu, co mě čeká, a když stihnu všechno, tak slavím. S manželem pro nás ale byly děti vždycky prioritou,“ vysvětluje Lucie, která dříve pracovala jako obchodní analytička ve velké firmě.
Jako největší výhodu podnikání vnímá to, že nemusela stavět práci nad rodinný život. „S Eliškou a Péťou jsem si užívala mateřskou dovolenou opravdu se vším všudy. S příchodem Daníka, prosperujícím e‑shopem a otevřením kamenné prodejny už je to komplikovanější. Do péče se víc zapojil manžel, který byl zase před tím časově vytíženější. Každý den vidím, jak si čas se synem maximálně užívá. A to mi dělá radost,“ uzavírá Lucie.
Jak efektivně nakládat s časem a energií?
Odpověď není jednoznačná
Ačkoli se s podnikáním pojí více svobody, podnikatelé a podnikatelky pociťují velkou míru zodpovědnosti, a tak často tíhnou k přepracování. „Podnikatelky bývají zatížené více, protože na ně mnohdy padá i péče o rodinu. Podobně to mají ale i ti, co podnikají z domova. Doma se totiž hranice mezi prací a osobním životem stírají úplně, což dobře ukázala i pandemická situace,“ shrnuje doktorka Marie Skalská.
Podle odbornice je důležité hledat vlastní cestu ke spokojenosti. Jaké zásady se vyplatí mít na mysli pro harmoničtější sladění osobního a pracovního života?
Odpočívejte bez výčitek.
Načerpání energie je stejně důležité jako pracovní úspěchy. Lidé mají částečně dáno v genech, jaký typ odpočinku jim dělá dobře. Odpočívat můžete pasivně či aktivně. S knihou, u filmu nebo při józe či běhu.
Vyhraďte si čas sami pro sebe.
Jedna z terapeutických technik spočívá v jasném oddělení pracovního a osobního prostoru. V době, kdy skončíte s prací, si vyhraďte určitý čas, který věnujete nicnedělání. Nekontrolujte během něj e-maily, zakázky ani děti. Dopřejte si klidně i jen deset minut času, který bude patřit pouze vám.
Najděte ve své práci smysl.
Výzkumy ukazují, že lidé, kteří vnímají svou práci jako hodnotnou, mají více životní energie. Inspirovat se můžete japonským konceptem zvaným ikigai, který se zaměřuje na hledání smyslu života a spokojenosti skrze činnosti.
Pro Ondřeje Holinku, který se rozhodl se svou ženou Michaelou vyměnit tradiční role a zůstat se čtyřmi dětmi doma, bylo největší výzvou při psaní kuchařky pro táty umět dobře plánovat. „Stanovil jsem si harmonogram, kolik času týdně chci psaní věnovat. Volné chvilky jsem měl hlavně po večerech. U dětí je ale kouzelné to, že i když si všechno naplánujete, za chvilku může být všechno jinak,“ vzpomíná Ondřej, který je vyučený kuchař a vlastní bistro.
Název knihy Kuchařka pro supertátu vyplynul poměrně přirozeně. „U žen je péče o nejmenší děti brána jako samozřejmost. Já jsem do toho skočil rovnýma nohama se třemi kluky a potom ještě s naším posledním přírůstkem Brunem. Být sám jediný táta na hřišti se všemi maminkami? Myslím, že to ode mě tak trochu super výkon byl,“ směje se Ondřej.
Zpětně se nejraději ohlíží za vtipnými okamžiky, kterých jako rodina nasbírali mnoho. „Jsem rád, že vznikla kniha, která může inspirovat a pobavit ostatní rodiče. Vzpomínám si na den, kdy jsem se vůbec nezastavil. Pečoval o děti, uklízel, vařil. Manželka přišla večer z práce a už ve dveřích se ptala: ,Miláčku, co je k jídlu?‘ Já jí odvětil: ,No tak mi snad dáš nejdřív pusu a kytku, ne?!‘ “ vypráví s nadsázkou Ondřej o své „dovolené“. Úspěšná knížka byla rychle vyprodaná. Početná rodina však chystá pokračování. Do nové kuchařky se tentokrát zapojí i děti.
Váš prohlížeč je zastaralý a nepodporuje některé funkce.
Abyste si mohli náš obsah naplno vychutnat, stáhněte si raději prohlížeč od Seznamu, kde vše funguje tak, jak má.
Zjistit více