Seznam Native ve spolupráci s Hellmann’s

Jídlo dochucené letním žárem

Grilování k létu neodmyslitelně patří. Teplé večery, příjemné posezení s přáteli a venku připravené jídlo s nezaměnitelnou chutí a vůní. Poradíme, jak zvládnout grilování s přehledem a připravit šťavnaté maso nebo burger.

která neomrzí

Pro milovníky kusu „flákoty“ jsme vybrali marinované vepřové kotlety. Pro ty, kteří neradi experimentují, ověřenou kuřecí klasiku z amerického Buffala. A kdo hledá něco lehčího na přípravu i trávení, měl by zkusit pražmu královskou s čerstvými bylinkami. Ať už bude recept jakýkoliv, skvěle jej doplní čerstvá či ogrilovaná zelenina, marináda a kus dobrého pečiva.

Marinované vepřové kotlety

Ingredience na marinádu

  • 1 dl olivového oleje
  • lžíce hnědého cukru
  • lžíce dijonské hořčice
  • lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • citronová kůra z půlky citronu
  • čerstvá petržel, tymián
  • sůl
  • černý pepř

Postup

Uvedené množství vystačí asi na čtyři kotlety. Všechny ingredience smíchejte ve větší míse a do takto připravené marinády ponořte omyté maso. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu, ideálně však přes noc. Pak už jen položte na středně rozehřátý gril a propečte dle libosti. Dejte pozor, aby gril nebyl příliš rozžhavený, cukr v marinádě by se mohl připalovat.

tip

Použijte raději kotlety s kostí, zůstanou hezky šťavnaté.

Barbecue omáčka

Žádná grilovací party se neobejde bez omáček a marinád, které jídlo skvěle doplní. Zkuste si barbecue omáčku připravit sami!

1/5

A

rajčatové pyré

B

majonéza

C

olivový olej

2/5

A

cukr

B

bílé víno

C

nakládané okurky

3/5

A

vinný ocet

B

limetová šťáva

C

chilli papričky

4/5

A

worcestrová omáčka

B

avokádo

C

cibule

5/5

A

kouřové aroma

B

hořčice

C

česnek

Kuřecí křídla Buffalo

Ingredience na omáčku

  • 8 polévkových lžic másla
  • ¾ hrnku chilli omáčky
  • lžíce cukru
  • lžíce worcesterové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • pepř a sůl dle chuti

Postup

Omáčka vystačí na zhruba 1,5 kilogramu masa. Omytá a osušená křídla rozkrojte v kloubech na tři části. Špičky, na kterých není moc masa, odložte například do mrazáku a později přidejte do vývaru. Zbylé části v míse zakápněte olejem a osolte. Naskládejte na gril, který by neměl být příliš rozpálený, případně maso umístěte po stranách. Přiklopte poklopem a grilujte 30 minut. Mezitím si připravte omáčku tak, že smícháte všechny ingredience v rendlíku a zahřejete, nenechte je však projít varem. Křídla na grilu obraťte, omáčkou bohatě potřete a grilujte zhruba dalších 20 minut. Následně proces zopakujte a nechte grilovat ještě asi 15 minut. Servírujte se zbytkem omáčky.

tip

Umíchejte si také jednoduchou omáčku z modrého sýru, která se k pokrmu tradičně podává.

Omáčka k masu Samba

Žádná grilovací party se neobejde bez omáček a marinád, které jídlo skvěle doplní. Zkuste si Omáčku samba připravit sami!

1/5

A

majonéza

B

tatarka

C

olivový olej

2/5

A

rajčatová pasta

B

nakládané okurky

C

cibule

3/5

A

mletá paprika

B

worcestrová omáčka

C

bílé víno

4/5

A

hořčice

B

chilli papričky

C

limetová šťáva

5/5

A

česnek

B

avokádo

C

vinný ocet

Pražma s bylinkami a citronem

Ingredience

  • vykuchané pražmy královské
  • čerstvé bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián, bazalka, pažitka, oregano)
  • citron
  • sůl

Postup

Ryby omyjte, osušte je a nožem odstraňte šupiny. Čerstvé bylinky spolu s očištěným citronem nakrájeným na kolečka vložte dovnitř. Ryby po obou stranách potřete olivovým olejem a dle chuti osolte, trochu soli vetřete také dovnitř. Poté je z obou stran opékejte na středně rozpáleném grilu. Během grilování je můžete průběžně potírat olivovým olejem s nasekanými čerstvými bylinkami. Pokud se obáváte připalování kůže, potřete gril ubrouskem namočeným v oleji.

tip

Pro bohatší chuť přihoďte na gril k rybám rozpůlený citron.

Omáčka z avokáda a limety

Žádná grilovací party se neobejde bez omáček a marinád, které jídlo skvěle doplní. Zkuste si omáčku z avokáda a limety připravit sami!

1/5

A

majonéza

B

tatarka

C

olivový olej

2/5

A

rozmixované avokádo

B

rajčatová pasta

C

hořčice

3/5

A

limetková šťáva

B

kouřové aroma

C

bílé víno

4/5

A

česnek

B

worcestrová omáčka

C

nakládané okurky

5/5

A

papričky jalapeño

B

jarní cibulka

C

kapari

Je lepší gril plynový, nebo na uhlí?

Pokud uvažujete o koupi nového grilu, je dobré zamyslet se, jaká varianta by vám nejlépe vyhovovala. Dřevěné uhlí dodá jídlu nezaměnitelné aroma. Aby však jeho příprava nebyla zdravotně závadná, je třeba dodržovat několik pravidel. Snažte se, aby co nejméně tuku z jídla odkapávalo přímo na rozžhavené uhlíky. Můžete tomu zabránit například použitím tácku nebo umístěním jídla spíše po krajích roštu. Pokud však grilujete jen párkrát za sezonu, není třeba se dopadů na zdraví bát. U plynového grilu pak starosti s uhlíky odpadají úplně, k jeho rozpálení stačí pouze plynová lahev. Navíc u něj můžete snadno regulovat teplotu pečení a zabránit tak připalování.

šťavnatý burger

Nejspíš vás nepřekvapí, že základem je kvalitní maso. Nebojte se vyššího poměru tuku, ten je nositelem chuti. Vybrat můžete tučnější přední hovězí a přimíchat část vepřové plece. Maso nepotřebuje příliš dochucovadel, podle preferencí jej osolte a přidejte pořádnou dávku pepře. Pokud chcete burgery něčím ozvláštnit, přimíchejte celé hořčičné semínko a v případě málo tučného masa také trochu olivového oleje.

Směs poté nechte odpočinout, ať se chutě propojí. Vytvarované placky ale na gril nedávejte přímo z lednice, maso by mělo mít pokojovou teplotu. Na pořádně rozpáleném roštu je pak opékejte z každé strany asi tři minuty. Poté je přemístěte mimo žár a nechejte dojít. Čas zvolte podle toho, jak moc chcete maso propečené, pro středně udělané bude stačit zhruba 5 až 10 minut. V polovině pečení placky obraťte. V této fázi můžete dát na maso rozpustit plátek čedaru.

Na gril přihoďte opéct také pečivo, a to z obou stran. Bulka je mimochodem skoro stejně důležitá jako maso. Vsaďte buď na kvalitní pekárnu, nebo si bulky upečte sami, není to vůbec složité. Čím pak celý pokrm doplníte, to záleží jen na vás. Určitě si ale vystačíte s omáčkou, například majonézou a kečupem, listem salátu, čerstvým rajčetem a nakládanou okurkou.

tip

Pro vegetariánskou či veganskou verzi maso nahraďte například sýrem typu halloumi. Chutné jsou také předpřipravené rostlinné náhražky vyrobené na bázi sójových a pšeničných bílkovin.

Burger omáčka

Žádná grilovací party se neobejde bez omáček a marinád, které jídlo skvěle doplní. Zkuste si burger omáčku připravit sami!

1/5

A

majonéza

B

tatarka

C

bílé víno

2/5

A

nakládané okurky

B

cukr

C

limetová šťáva

3/5

A

hrubozrnná hořčice

B

česnek

C

avokádo

4/5

A

rajčatový protlak

B

vinný ocet

C

olivový olej

5/5

A

chilli papričky

B

worcestrová omáčka

C

kouřové aroma

ovoce jako sladká tečka

Dokud je gril ještě horký, připravte si letní dezert. Nakrájejte ovoce – skvěle se hodí například ananas. Můžete však použít v podstatě jakékoliv, co zrovna roste na zahradě, třeba broskve, meruňky nebo hrušky. Zakápněte je olivovým olejem a medem, který pak krásně zkaramelizuje, a na tácku je umístěte na rošt. Ogrilované ovoce na talíři doplňte zmrzlinou či šlehačkou a posypejte granolou, která dodá dezertu křupavost.

Tatarská omáčka

Žádná grilovací party se neobejde bez omáček a marinád, které jídlo skvěle doplní. Zkuste si tatarskou omáčku připravit sami!

1/5

A

majonéza

B

olivový olej

C

bílé víno

2/5

A

nakládané okurky

B

avokádo

C

worcestrová omáčka

3/5

A

cibule

B

vinný ocet

C

rajčatová pasta

4/5

A

hořčice

B

chilli

C

česnek

5/5

A

bílé víno

B

limetová šťáva

C

worcestrová omáčka

Druhů Hellmann’s omáček je ale mnohem víc.

Zvolte tu, která vaše grilované pochoutky doplní nejlépe.

Chci další recepty na grilování