Seznam Native ve spolupráci s Hellmann’s

Král štědrovečerního
stolu

Jak se bramborový salát stal jednou z českých svátečních tradic

K vánočním svátkům tato původně ruská pochoutka už neodmyslitelně patří. A vůbec nevadí, když vám zbyde. Můžete si z ní připravit netradiční lahůdku.

Málokdo si dovede představit štědrovečerní večeři bez bramborového salátu. O tom, co všechno do něj patří, však nepanuje všeobecná shoda. Každá rodina má svůj recept, mnohdy doplněný o tajnou přísadu, která ho dělá unikátním. Odkud se bramborový salát vzal a z jakých surovin se dříve připravoval?

Kapr nebo řízek s bramborovým salátem ke štědrovečerní večeři není zase tak stará tradice. Na našem území přibližně do poloviny dvacátého století na svátečních stolech moc často nebýval. Například na Šumavě bylo oblíbeným pokrmem uzené maso s bramborovými knedlíky a povidlovou omáčkou. Kapr se na štědrovečerním stole začal objevovat až zhruba od poloviny 19. století, připravoval se takzvaně načerno. To znamená, že se pekl v omáčce z mandlí, rozinek, perníku, povidel, ořechů a piva. Podávaly se k němu šišky z bramborového těsta nebo knedlíky.

Zvyk večeřet 24. prosince bramborový salát se k nám dostal pravděpodobně z Vídně. Tam se podle dochovaných záznamů objevoval na talíři vedle kapra už kolem roku 1900. Předchůdce bramborového salátu, který u nás zdomácněl, má přitom kořeny v carském Rusku zhruba v polovině 19. století. Belgický šéfkuchař Lucian Oliver v luxusní moskevské restauraci podával pro zákazníky z vyšších vrstev tento bramborový pokrm s majonézou, vařenými vejci, kyselými okurkami a jinými drahými ingrediencemi jako třeba kaviárem, raky či křepelkami.

Oliver však recept na svůj bramborový salát nikomu nevyzradil. Ostatní kuchaři si tak museli výběr těch správných ingrediencí jen domýšlet. Bramborový „ruský salát“ se poté rozšířil i do ostatních evropských kuchyní. Protože některé ingredience v jiných zemích nebyly k dostání nebo byly příliš drahé, lidé si ho upravovali podle svých možností.

Podle jedné z teorií se recept na bramborový salát dostal do Československa za první republiky společně s ruskými emigranty. První doklad o pokrmu podobného typu je však zaznamenán už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Nazvala jej „zbytkový salát“ nebo také „míchaný salát zemčátkový“. Rettigová doporučovala s majonézou, vařenými bramborami a cibulí smíchat také různé zbytky jídla z předchozích dní. „Po nějaké tabuli, když jsou rozličné zbytky, kupř. studená telecí pečeně, uzený jazyk, šunka, kapouni, i třeba koroptve…,“ píše ve své kuchařce Magdalena Dobromila Rettigová.

Bramborový salát, jak ho známe dnes, se připravuje z brambor, vařené kořenové zeleniny, natvrdo uvařených vajec, jemně nakrájené cibule a kyselých okurek. Každá rodina si však do salátu přidává to, co jim chutná – jablka, šunku, salám, ředkvičky, řepu či houby. O chuti kromě samotných ingrediencí nakonec rozhodují i poměry použitých surovin a kvalita majonézy. Někteří místo ní preferují zdravější jogurt.

Jak máte bramborový salát rádi vy?

Inspirujte se naší interaktivní hrou a vyzkoušejte letos na Vánoce novou kombinaci chutí.

1.

Jaké dvě základní ingredience nesmí v bramborovém salátu chybět?

Jablka

Brambory

Houby

Tuňák

Majonéza

2.

Co dodá salátu tu správnou chuť?

Cibule

Hořčice

Kyselé okurky

Vejce

3.

Nedržte se rodinného receptu. Kterou ingredienci byste do bramborového salátu přidali?

Jablka

Houby

Šunka

Tuňák

Podívejte se na další recepty a zkuste si ozvláštnit štědrovečerní večeři.

Bramborový
salát

s jablky

Ingredience

  • 3 vejce vařená natvrdo, hrubě nasekaná nožem
  • 500 g brambor vařených ve slupce, nakrájených na silné plátky, které rozkrojíte na poloviny
  • 1 svazek ředkviček, nakrájených na plátky
  • 3 kyselá jablka, oloupaná, nakrájená na kousky
  • 50 g vlašských ořechů (pokud nemáte rádi ořechy, můžete přidat jakákoli semínka – dýňová nebo slunečnicová)
  • 3 nakládané okurky, nakrájené na plátky
  • 1 střední červená cibule, nakrájená na silné kostičky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 polévková lžíce pikantní francouzské hořčice
  • 4 lžíce majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

Suroviny nakrájejte podle pokynů. Ve velké míse smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, vinný ocet, sůl a černý pepř. Vznikne vám chutná zálivka. Do mísy přidejte také nasekanou petrželovou nať. Zbývající ingredience promíchejte s dresingem. Salát nechte pár hodin odstát, aby se chutě pěkně spojily.

Bramborový
salát

se šunkou

Ingredience

  • 700 g moučných brambor
  • 200 g šunky
  • 2 červené cibule
  • 3 nakládané okurky
  • 1 polévková lžíce francouzské dijonské hořčice
  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • 1 kostka kuřecího bujónu
  • hrst pažitky
  • 2 stroužky česneku

Postup

Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Vložte je do osolené vroucí vody a vařte, dokud nebudou měkké. Dávejte však pozor, aby se nerozvařily. Brambory by se neměly rozpadat. Po uvaření brambory slijte a odložte si stranou asi 1 a půl decilitru vody, ve které se vařily, a rozpusťte v ní kostku bujónu. Mezitím nakrájejte šunku a okurky na menší kostky a přidejte k nim prolisovaný česnek. Uvařené brambory smíchejte s hořčicí, majonézou, česnekem, šunkou, okurkami a najemno nasekanou pažitkou. Vše dobře promíchejte ve velké míse. Dochuťte solí a černým pepřem podle potřeby.

Bramborový
salát

s houbami

Ingredience

  • 500 g salátových brambor
  • 300 g uzené slaniny
  • 200 g masa zbylého z hovězího nebo drůbežího vývaru
  • 400 g hub
  • 200 g nakládaných okurek
  • 1 svazek jarní cibulky + trochu pažitky
  • lžíce majoránky
  • sůl a černý pepř
  • 100 g majonézy

Postup

Neoloupané brambory nakrájejte na silnější plátky a uvařte v osolené vodě. Sceďte a poté nechte vychladnout. Houby nakrájejte na kousky, okurku na půlkolečka, jarní cibulku na tenké plátky a pažitku nasekejte nadrobno. Slaninu rozkrájejte na větší kostičky, opečte je na pánvi dokřupava a poté je přidejte k bramborám. Přebytečný tuk slijte a na pánvi ho nechte jen trochu. Na něm pak opečte houby. Když vychladnou, přidejte je k bramborám spolu s majonézou, hořčicí, okurkami a pažitkou. Pokud máte vývar, přidejte ho několik lžic. Vše důkladně promíchejte. Salát dochuťte solí, pepřem a majoránkou dle chuti.

Bramborový
salát

s tuňákem

Ingredience

  • 300 g oloupaných, polotvrdých vařených brambor
  • 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
  • 4 vejce natvrdo
  • 1 malý svazek petrželky, nasekané
  • 200 g velké červené řepy pečené do měkka
  • 200 g kukuřice bez nálevu
  • 150 g majonézy
  • 100 g smetany na vaření
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

Brambory a červenou řepu nastrouhejte zvlášť na hrubém struhadle. Podobně i vejce, zvlášť žloutek a bílek. Tuňáka smíchejte s kukuřicí a petrželkou, rozdělte na dvě porce. Brambory lehce osolte, opepřete a rozdělte také na dvě části. První položte na dno průhledné misky se širokým dnem. Na brambory položte první vrstvu tuňáka a kukuřice a celé zalijte smetanou. Poté opět přidejte brambory, tuňáka a červenou řepu. Navrch potřete majonézou a posypte nastrouhanými vařenými vejci. Každou vrstvu plňte střídavě bílky a žloutky.

Co dělat se zbytkem salátu?

Každá rodina chce, aby bylo salátu na štědrovečerní večeři dost, a proto ho raději připraví více, než je potřeba. A většinou ho dost zbyde. Dá se pak kromě chlebíčků se salátem využít i pro přípravu poměrně netradičního pokrmu.

Jednoduchý recept na karbanátky

z bramborového salátu

Ingredience

  • 400 g bramborového salátu
  • 200 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 100 ml oleje

Postup

Do salátu přidejte asi 100 gramů strouhanky a syrové vejce. Vše důkladně promíchejte. Konzistence salátu by měla být jako běžná směs na karbanátky. Ze vzniklé náplně vytvarujte malé 100gramové placičky. Obalte je ve strouhance, osmažte na rozpáleném oleji do zlatova, podávejte s oblíbeným dipem.

Kvalitní ingredience jsou stěžejní. Bez nich by bramborový salát nebyl dokonalý.

Dobrá majonéza je základ chutného štědrovečerního salátu. Zvolte tu, která ho posune ještě výš.

Chci další recepty