Seznam Native ve spolupráci s

Na imunitu přírodně

Jak ji přirozeně posílit a přitom si neublížit?

Viry a bakterie na nás útočí ze všech stran, zvláště v podzimních a zimních měsících přichází jejich hlavní čas. Chřipka každoročně postihuje 5 až 10 % populace. Běžné nachlazení pak dospělý člověk prodělá v průměru nejméně třikrát každý rok. Děti dokonce v průměru desetkrát. Čím dál víc lidí proto hledá způsoby, jak podpořit imunitu a jak předejít častým vážným i méně vážným onemocněním.

arrow

Jde to i přírodně

Potřebujete radu, jak si vybrat z nepřeberného množství potravinových doplňků a přírodních látek? K nejpopulárnějším posilovačům imunity patří echinacea, kurkumin, chlorella a do popředí současných vědeckých výzkumů se dostává díky slibným výsledkům betaglukan. Víte tedy které konkrétně užívat, aby vám skutečně prospěly?

Výzkumem těchto přírodních látek pro podporu imunity se mimo jiné zabývá i přední český imunolog Václav Větvička.

Chlorella jako významný zdroj energie

Chlorella, jednobuněčná sladkovodní řasa, která má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje vitaminy, železo, hořčík a spoustu dalších důležitých látek.

Účinky oblíbené chlorelly na imunitní systém však nejsou zcela prokázány. „Některé výzkumy sice potvrdily její kladný vliv na zdraví, například při snižování oxidačního stresu, v těch ale vědci používali velké dávky, které jsou v každodenním životě nepraktické a obtížně dosažitelné. Imunostimulační účinky jsou stále sporné, studie naznačují, že spíše než léčivo je chlorela funkční potravina vhodná pro všechny, kdo chtějí zvýšit svůj denní nutriční příjem,“ míní Václav Větvička, profesor působící více než 30 let ve Spojených státech.

Chlorellashadow

Chlorella se nehodí pro lidi s problematickou štítnou žlázou, s chronickým zánětem trávicího traktu, s autoimunitními onemocněními ani pro ty, kdo se léčí s vysokým krevním tlakem. Ale i v případě, že těmito obtížemi netrpíte a chcete dát chlorelle šanci, neužívejte ji déle než 3 měsíce.

Načerpejte sílu z kořene kurkumy

Kurkumin je přírodní žluť obsažená v kurkumě. Jde o koření bohatě užívané v tradiční indické kuchyni. Kurkumin je levná a běžně dostupná přírodní látka s protizánětlivými, antimikrobiálními a protinádorovými účinky. „Zánětem se tělo brání proti bakteriálním a virovým infekcím. V některých případech ale naše tělo spouští zánětlivé procesy i tehdy, kdy k infekci nedochází. Kurkumin dokáže u některých onemocnění zánětlivé reakce potlačovat, u akutního zánětu dokonce posiluje imunitní systém,“ přibližuje Václav Větvička.

Mezi nevýhody kurkuminu patří špatné vstřebávání do lidského organismu a to, že se ho tělo umí rychle zbavit vylučováním. „Ve vyšších dávkách může mít vedlejší účinky, jako jsou průjmy a zvracení, vyrážky nebo závratě,“ říká profesor Větvička. Kurkumin by rozhodně neměli užívat lidé trpící žlučovými kameny, těhotné ženy ani ti, kdo trpí nedostatečnou srážlivostí krve.

Oblíbená Echinacea nemá prokázané účinky

Echinacea, česky třapatka nachová, je léčivá rostlina pocházející ze Spojených států.

„Echinacea tam v současnosti tvoří 10 procent celého trhu s léčivými rostlinami. Jedná se o nejprodávanější herbální produkt, přestože její účinky jsou sporné. Polovina publikovaných studií žádný vliv echinacey neprokázala,“ přibližuje profesor Větvička. Přestože některé studie přisuzují rostlině protizánětlivé a antivirové účinky, echinacea má celou řadu prokázaných nežádoucích účinků. Mezi ně patří alergické reakce na kůži, zhoršení příznaků astmatu nebo potlačení účinků antikoncepce.

Betaglukany – přírodní látka budoucnosti?

Betaglukany jsou přírodní látky, jejichž používání má dlouhou historii v asijské medicíně. Nacházejí se v obilovinách, kvasinkách, v mořských řasách a v houbách. Jejich pozitivní účinky jsou ověřené řadou nejnovějších klinických studií a výzkumů.

Betaglukan jako jediný z výše jmenovaných nemá známé vedlejší účinky a je bezpečný i při užití vyšších dávek.

„Často dostávám otázku, zda se dají betaglukany dostat do těla jedením kvasnic a hub. V nich je sice betaglukan přítomen, ale ne v požadovaném množství, aby se účinky dostavily. Lidský trávicí systém navíc neumí z hub nebo kvasinek izolovat čistý betaglukan,“ upozorňuje profesor Větvička.

Pokud je betaglukan dostatečně vyčištěný, dokáže podpořit obranyschopnost lidského organismu, má protiinfekční a protinádorové účinky, pomáhá i při alergiích, artritidě nebo problémech se zažívacím traktem a snižuje hladiny cholesterolu.

Jak poznat kvalitní betaglukan prakticky?

Na trhu najdete spoustu doplňků stravy s obsahem betaglukanu. Velmi důležitá je jeho čistota. Za kvalitní se považuje betaglukan od čistoty 70 % výše. Myslete na to, že stačí malé množství betaglukanu, abyste svému tělu pomohli vzdorovat infekčním chorobám. Denní preventivní dávka extrahovaného betaglukanu pro dospělou osobu činí 100 až 200 mg a lze ho užívat dlouhodobě.

Výrobce doplňků stravy by měl uvádět co nejvíce detailních informací popisujících zdroj svého betaglukanu. Naopak varující je obecný text složení bez zdrojů, bez uvedení čistoty betaglukanu, zato s dlouhým seznamem účinků preparátu.

„Ne všechny přírodní imunomodulátory jsou stejné. V mnoha případech nevíme dost o jejich účincích či kvalitě zpracování ani o případných negativních účincích. Zdá se být ale nepochybné, že betaglukan, o kterém bylo publikováno více než 20 000 vědeckých studií a u kterého nejsou známy žádné vedlejšími účinky, je jasný vítěz,“ uzavírá profesor Větvička.

Přírodní látky pro podporu imunityshadow

Deseti častým posilovačům imunity, jejich vlivu na lidské zdraví a vedlejším účinkům se věnuje publikace Přírodní látky pro podporu imunity.

Najdete v ní spoustu užitečných informací, výsledky aktuálních studií nejen o betaglukanech, ale i o dalších látkách často používaných v doplňcích stravy. Autorem knihy je americký profesor českého původu Václav Větvička, který se působení glukanů věnuje desítky let.

Chci vědět víc