Seznam Native ve spolupráci s
Staňte se kávovým fajnšmekrem

Od espressa po flat white:Staňte se kávovým fajnšmekrem

Chci si přečíst o kávě
Káva spojuje lidi napříč kulturami, profesemi i životním stylem

Káva spojuje lidi napříč kulturami, profesemi i životním stylem.

Dokáže nás povzbudit, když jsme unavení, a obsahuje antioxidanty, které zamezují předčasnému stárnutí. Některé výzkumy dokonce odhalily, že pití kávy dokáže předejít cukrovce a rakovině a posiluje naše srdce a cévy. Navíc šálek čerstvě umleté kávy dokáže udělat lepší den. Není proto divu, že patří mezi celosvětově nejoblíbenější nápoje na světě.

Hrnek kávy zlepšuje náladu i naše schopnosti

Hrnek kávy zlepšuje náladu i naše schopnosti

Pouhý jeden šálek kávy prokazatelně zlepšuje náladu i naši schopnost řešit problémy. To ověřili vědci na univerzitě v Arkansasu, kteří zkoumali, jak kofein ovlivňuje naše myšlení i pracovní výkon. Na co je naopak jeden hrnek kávy krátký, je kreativita.


Zdroj: Percolating ideas: The effects of caffeine on creative thinking and problem solving. Consciousness and Cognition, 2020

Po celém světě se každý den vypije více než 2 miliardy šálků kávy
0

Po celém světě se každý den vypije více než 2 miliardy šálků kávy.

Celosvětovou vášeň pro kávu rozšířili italští emigranti. Původní espresso si však každý národ přizpůsobil vlastním chutím. Díky tomu můžete v každém koutu světa ochutnat místní kávovou specialitu.

Řekové vám nabídnou orosené studené frappé, francouzskou snídani zase doprovází café au lait, které je složené půl na půl z filtrované kávy a mléka, a tak není kopií caffè latte. Netradiční kávové chutě můžete objevit při cestách po Maroku nebo Portugalsku. Zatímco Portugalci připravují nápoj mazahran z espressa s ledem a citrónovou šťávou, Maročané kávu dochucují skořicí, kardamomen, černým pepřem a hřebíčkem.

Český „turek“ má kořeny v 18. století

Český „turek“ má kořeny v 18. století

Kávu jako nápoj naučil Čechy pít damašský rodák a obchodník Georgius Hatalah, v kavárenských kruzích známý jako Jiří Deodat. Na začátku 18. století chodil po pražských ulicích s vědrem kávy, kterou připravoval tradičním tureckým způsobem, a prodával ji kolemjdoucím. Černý nápoj si místní natolik zamilovali, že se v Čechách Deodat usadil natrvalo a později otevřel vůbec první kavárnu v Praze. Podle historiků všechno naznačuje tomu, že to byl právě on, kdo stál za zrodem českého kávového fenoménu.

Vyznejte se v kávách:Jak se připravuje
ristretto nebo macchiato?

Jednotlivé druhy kávových nápojů se mezi sebou liší způsobem přípravy, nejčastěji poměrem mléka a kávy.

Jak se připravuje ristretto nebo macchiato?

Espresso:Intenzivní chuť, která povzbudí

Espresso je vlajkovou lodí každé kavárny. Snoubí se v něm hořkost s kyselostí a jeho intenzivní chuť cítíte na jazyku i několik minut. Rodnou zemí espressa je Itálie a za praotce kávovaru se považuje továrník Luigi Bezzera. Ten vynalezl přístroj s dávkovací pákou a také jako první použil výraz espresso na světové výstavě v Miláně v roce 1906. Ovšem pravé espresso, jak ho známe dnes, se zrodilo až v roce 1947. Tehdy si Achille Gaggia nechal patentovat kávovar, který dokázal vyvinout tak silný tlak vody, že se na hladině kávového nápoje vytvořila crema. To je několik milimetrů vysoká kávová pěna na hladině, díky které poznáte dobré espresso na první pohled. Má jemný oříškový odstín a po zamíchání lžičkou se vrátí zpět do původního tvaru.

Káva se stala neodmyslitelnou součástí italské kultury

Přestože při toulkách Itálií na kávovník nenarazíte, káva se stala neodmyslitelnou součástí italské kultury.

Italové vynalezli nejen kávovar a espresso, ale položili také pevné základy přípravy kávy, kterých se drží baristé po celém světě.

V Itálii se nachází Národní institut kávy, který stanovil parametry pro přípravu pravého espressa. Jak jej připravit přesně podle italských baristů?

Množství kávy

Množství kávy

7 až 9 gramů

Délka průtoku vody

Délka průtoku vody

20 až 30 vteřin

Tlak

Tlak

9 barů

Teplota vody

Teplota vody

88 až 95 °C

Objem kávy v šálku

Objem kávy v šálku

25 až 35 mililitrů

Teplota kávy v šálku

Teplota kávy v šálku

67 °C

Příprava kávy může být věda i umění

Pokud chcete ochutnat výbornou kávu, měli byste si všímat hned několika věcí. Chuť nápoje ovlivňuje nejen původ kávových zrn, ale i čistota mlýnku, síla tlaku nebo délka louhování kávy. Zkušení baristé experimentují a trpělivě zkoušejí různé kombinace těchto parametrů, aby z kávových zrn dostali to nejlepší – bohatou chuť a intenzivní aroma.

Espresso, cappuccino anebo latte. Příprava těchto nápojů se také liší množstvím kávy a vody, výškou pěny i typem hrníčku nebo sklenice, ve kterém se podává.

Espresso

Espresso:

jen káva a crema

Ristretto

Ristretto:

jen káva a crema (méně než u espressa)

Lungo

Lungo:

espresso a horká voda v poměru 1 : 1

Cappuccino

Cappuccino:

espresso, našlehané mléko, pěna

Flat white

Flat white:

dvojité espresso, vrstva mléčné pěny

Caffè latte macchiato

Caffè latte macchiato:

teplé mléko, espresso, mléčná pěna

Jak našlehat mléko

Jak našlehat mléko a připravit tu nejlepší pěnu

Nadýchaná mikropěna z mléka je základem dobrého cappuccina, flat white i caffè latte. Pěnu můžete našlehat třeba tryskou na domácím kávovaru, anebo si pořídit speciální konvičku na mléko, která pěnu ušlehá za vás. Zkušení kávoví mistři doporučují na šlehání používat plnotučné vychlazené mléko. To lépe pění a pěna z něj pak déle drží. Ve finále by pěna měla mít krémovou konzistenci a teplotu okolo 60 °C.

Pro dobrou kávu už nemusíte do kavárny

Pro dobrou kávu už nemusíte do kavárny. Připravte si doma flat white, ristretto nebo jemné cappuccino s pomocí automatického kávovaru.

12 různých druhů káv

Vychutnejte si jeden ze 12 různých druhů káv a nedělejte si starosti o čištění přístroje. Nechte na sebe dýchnout vůni italské kavárny a dopřejte si doušek kávy plné chutí.

Automatický kávovar Phillips LatteGo

Automatický kávovar Phillips LatteGo umí připravit různé kávové speciality i našlehat sametovou pěnu. O rychlé napěnění mléka, jeho správnou konzistenci i teplotu se postará speciální napěňovací systém LatteGo. Kávovar ocení nejen milovníci cappuccina, ale také zkušení kávoví znalci. Kávu totiž umí připravit na jedno stisknutí, zároveň ale umožňuje nastavit intenzitu chuti i hrubost mletí.

Advertisement