Když se padesátník Petr Záhorka sám sebe zeptal, co by opravdu chtěl v životě dělat, zvítězilo vaření piva. Někdejší majitel účetní firmy byl už unavený z tabulek a toužil po změně. „Vyhořel jsem, přestal jsem se těšit do práce. To se mi u vaření piva nikdy nestalo,“ vzpomíná Petr Záhorka, dnes jeden ze tří majitelů a sládek pivovaru Hulvát. I když se účetnictví úplně nezbavil – stále se stará o účetnictví pivovaru –, na nic si nestěžuje. „Vařit pivo ve vlastním pivovaru byl můj sen,“ říká.
Do vaření piva v jihočeských Truskovicích zapojil i svého bratra Jana, pětapadesátiletého farmáře, který ve vesnici hospodaří na statku. I on propadl kouzlu pivovarnictví. „Bavilo mě to a na usedlosti jsem měl poslední neopravenou část, a tak mě napadlo, že bychom tam mohli udělat pivovar,“ říká Jan Záhorka. Přibližně dva roky si bratři pohrávali s myšlenkou na založení vlastního minipivovaru. Nechtěli do toho ale jít sami, a tak přibrali dlouholetého kamaráda Marka Bastla.