Pestré chutě Filipín
Objevte bohatství ostrovního státu v Pacifiku
Objevte bohatství ostrovního státu v Pacifiku
Desítky milionů obyvatel, tisíce ostrovů, stovky vůní a chutí – i tak by se daly popsat Filipíny. Jejich pestrost spočívá nejenom v panenské přírodě, kterou nenajdete nikde jinde na světě, ale také ve specifické kuchyni, kterou ovlivnily například kontakty s Čínou či Španělskem.
Pláže s alabastrovým pískem kontrastující s tyrkysově modrým mořem a v okolí vrcholky hor porostlé bujnou zelení. Podobný pohled se vám naskytne na některém ze zhruba 7 640 ostrovů, které tvoří Filipínskou republiku. Nacházejí se blízko rovníku v Tichém oceánu neboli Pacifiku a zhruba dva tisíce z nich jsou obydlené.
Pestrá skladba obyvatelstva, které tvoří různé etnické skupiny, i historická období nadvlád cizích států formovaly místní kulturu i kuchyni. Nesmazatelný je čínský, malajský, arabský, japonský, americký či španělský vliv. Od Číňanů pochází například obliba sójové omáčky, tofu a nudlí. Španělé na ostrovy přivezli chilli papričky, rajčata, kukuřici nebo brambory a z indicko-malajské kuchyně pochází používání kokosového mléka pro přípravu omáček.
Podle kuchařky Chili, která se nedávno z Filipín vrátila, země voní exotickým ovocem, cukrovou třtinou a street foodem. „Ten velmi unikátním způsobem propojuje výrazné asijské koření se španělským vlivem,“ potvrzuje Chili. Obecně jedí Filipínci hodně rýže, vepřového, kuřecího a samozřejmě rybího masa. Typické je také výrazné dochucení – hojně se používá česnek, sójová omáčka, ocet a cibule.1
Toužíte ochutnat filipínské jídlo, ale daleká cesta nepřipadá v úvahu? Uvařte si tříchodové menu, které pro vás připravila kuchařka Chili. Součástí každého z receptů je postup krok za krokem a její osobní tip.
Jedná se o obdobu filipínské varianty ceviche, což je pokrm z ryb oblíbený v přímořských oblastech Latinské Ameriky, se zeleným mangem a džusem z filipínského citrusu calamansi či tamarindu.
400 g čerstvého tuňáka
100 ml bílého vinného octa
50 ml kokosového mléka
1 mango
1 červená cibule
4 ks calamansi (filipínský citron)
nebo 2 limetky
2 paličky zázvoru
2 zelené thajské chilli papričky
2 lžičky třtinového cukru
sůl a pepř
pažitka na dozdobení
Jako první si připravte dresink. Vymačkejte šťávu z calamansi do mísy a odstraňte semínka. Přidejte cukr, sůl a pepř podle chuti, kokosové mléko, kůru z půlky limetky a zamíchejte.
Ve větší míse smíchejte rybu nakrájenou kostky a cibuli nasekanou na tenké proužky. Přidejte oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor a nadrobno nasekané chilli papričky. Zalejte již připraveným dresinkem a dosolte podle chuti. Nakonec přidejte oloupané a na kostky nakrájené mango. Vše jemně promíchejte. Nechte vychladnout v lednici alespoň tři hodiny. Na závěr můžete dozdobit pažitkou.
Tip: Místo tuňáka můžete použít halibuta. Kromě limetky lze přidat také šťávu z pomeranče, která salátu dodá lehkou sladkost.
Klasický filipínský pokrm, jenž je považován za jedno z nejlepších tamních jídel. Jde o sladko-slané vepřové maso dušené v octě, sójové omáčce a česneku.
1 kg vepřového bůčku
3 lžíce řepkového oleje
60 ml bílého vinného octa
80 ml sójové omáčky
6 stroužků česneku
3 bobkové listy
10 kuliček pepře
2 lžíce třtinového cukru
500 ml vody
Vepřový bůček zbavte kůže a nakrájejte ho na kostky. Maso osmahněte na oleji ve větším hrnci, dokud nebude zkaramelizované ze všech stran. Přimíchejte najemno nakrájený česnek a restujte dvě minuty. Přidejte ocet, sójovou omáčku, cukr, bobkový list, kuličky pepře a zalijte vodou. Na mírném ohni duste hodinu, poté bez pokličky dalších 30 minut. Na závěr nezapomeňte vytáhnout kuličky pepře a bobkový list. Podávejte s rýží, ideálně jasmínovou.
Tip: Místo bůčku můžete použít také vepřovou plec. Třtinový cukr zkuste nahradit cukrem muscovado, který je na Filipínách velmi populární. U nás jej seženete třeba v bio prodejnách. Má intenzivnější karamelovou chuť i třtinové aroma a skvěle se hodí k dušeným masům. Kuličky pepře a bobkový list zabalte do kousku plátna, aby se vám potom snáze vytahovaly z hrnce.
Pro Filipínce není rýže nikdy dost, proto zkuste připravit sladkou tečku ze sticky rice, tedy lepkavé rýže, s polevou z hnědého cukru a kokosového mléka.
600 g lepkavé rýže
500 ml vody
250 g třtinového cukru
lžička soli
1 pandánový list nebo
2 kapky pandánového extraktu
500 ml kokosového mléka
200 g hnědého cukru
lžička soli
Lepkavou rýži propláchněte pod tekoucí vodou, aby se uvolnil nadbytečný škrob. Dejte do hrnce, přidejte vodu, sůl, pandánový list nebo dvě kapky extraktu. Na mírném ohni pod pokličkou přiveďte k varu. Pak snižte oheň na minimum a nechte vařit dalších 20 až 25 minut, dokud nebude rýže zcela uvařená. Poté vyndejte pandánový list.
Do rýže přidejte kokosové mléko a cukr. Míchejte zhruba 7 minut, dokud se celá směs nezahustí. Poté ji celou vylijte na pekáč, který si předtím namažete kokosovým mlékem.
Připravte si polevu. V malém hrnci smíchejte kokosové mléko a cukr. Přiveďte polevu k varu, pak snižte plamen a nechte chvilku probublávat, dokud nedostane krémovou sirupovitou konzistenci (zhruba 8 minut). Polevu rovnoměrně vylijte na rýži. Rozehřejte troubu na 170 °C a pečte zhruba 20 minut, než poleva zcela zhoustne.
Po vychladnutí pekáče nechte uležet alespoň tři hodiny v lednici.
Tip: Pokud chcete zvýraznit sladkost polevy, přidejte do ní lžičku soli navíc. Slanost zvýrazní a zároveň zajímavě vybalancuje sladkou karamelovou chuť. Dezert můžete také podle preferencí doplnit o kyselé exotické ovoce, jako je mango nebo ananas.
S necelými 114 miliony obyvatel jsou Filipíny 13. nejlidnatější zemí na světě. Mimo ostrovy žije po celém světě 11 milionů Filipínců, stovky z nich také v Česku. Vývoz pracovníků do zahraničí tvoří na Filipínách významné hospodářské odvětví. Zabývá se jím více než tisícovka personálních agentur a úřad pro zahraniční zaměstnávání. Nejvíc jich pracuje v Saúdské Arábii – rádi tam Filipínce najímají kvůli tomu, že ze všech Asiatů umějí nejlépe anglicky.2
Filipíny se dělí do tří oblastí. Ta na severu se nazývá Luzon. Je největší a nachází se v ní také hlavní město Manila, kterému se přezdívá perla Orientu. Prostřední část Filipín se jmenuje Visayaské ostrovy a oblast na jihu Mindanao.
Španělský mořeplavec Ruy Lopez de Villalobos pojmenoval ostrovy Samar a Leyte jako Filipovy – La Islas Filipinas. Udělal tak na počest španělského krále Filipa II. Na počátku 20. století se název přenesl i na ostatní ostrovy, a tak vzniklo současné pojmenování.
V horách i nepropustných filipínských pralesích žijí tisíce endemických druhů, které jinde na světě nenajdete. Z flory jsou to například vzácné druhy orchidejí a raflézií – parazitických rostlin s obřími květy. Z fauny pak stovky suchozemských obratlovců, přičemž výjimečné je především velké množství endemických druhů ptáků. Dokonce i národním zvířetem je jeden z nich – orel opičí. Díky ostrovní povaze státu patří také zdejší podvodní život k těm nejpestřejším na světě.
Místní i turisté udržují pitný režim hlavně díky kokosovému mléku přímo z ořechu a ovocným džusům nejrůznějších příchutí. Mezi alkoholickými nápoji je velmi populární pivo nebo takzvaný basi, tedy nápoj připomínající bílé víno. Připravuje se z drcené cukrové třtiny, ze které vzniká i další populární nápoj vyvážený do celého světa – rum.
Díky tropickému podnebí jsou na Filipínách ideální podmínky pro růst cukrové třtiny. „Vyniká především ostrov Negros, kterému se právem přezdívá Sugarlandia. Koncentrace rostliny na ostrově je neuvěřitelná a nemá ve světě obdoby,“ říká uznávaný rumový odborník Jan Albrecht.
Ikonou mezi filipínskými rumy je značka Don Papa. Na etiketách těchto rumů je tvář Papa Isia, vůdce filipínské revoluce z roku 1890. V chuti jsou výrazné a aromatické. „Extravagantní vůně a sladkost tyto rumy odlišuje od všech ostatních, a to zcela nezaměnitelně,“ popisuje Jan Albrecht.
Jak si takový rum nejlépe vychutnat? Jan Albrecht radí ponechat jej déle v ústech, asi 10 až 15 vteřin, aby se chuť i vůně mohly naplno rozvinout. „Prodlouží a zvýrazní se díky tomu takzvaná perzistence, tedy dochuť. Rum exploduje ve všech částech úst a výpary se stačí dostat až do nosu. Jen tak můžete objevit vše, co rum nabízí,“ dodává rumový odborník.
Přímo na ostrov Negros vás teleportuje limitovaná edice rumu Don Papa Baroko s ilustrovanou tubou od výtvarnice Elišky Podzimkové. Díky mobilní aplikaci se před vámi rozpohybuje buvol tamarau či nártoun a hlouběji do džungle vás vtáhnou také autentické zvuky.
Stejně rozmanitá a pestrá jako Filipíny je i nabídka alkoholu na Warehouse #1. Je to rovněž místo, které by každý milovník rumu nebo jiných prémiových destilátů měl znát, a mohl tak vyzkoušet chutě z různých koutů světa. Na rumových degustacích tam můžete osobně potkat Jana Albrechta, jednoho z největších českých rumových odborníků.