Seznam Native ve spolupráci s

Pestré chutě Filipín

Objevte bohatství ostrovního státu v Pacifiku

Desítky milionů obyvatel, tisíce ostrovů, stovky vůní a chutí – i tak by se daly popsat Filipíny. Jejich pestrost spočívá nejenom v panenské přírodě, kterou nenajdete nikde jinde na světě, ale také ve specifické kuchyni, kterou ovlivnily například kontakty s Čínou či Španělskem.

Pláže s alabastrovým pískem kontrastující s tyrkysově modrým mořem a v okolí vrcholky hor porostlé bujnou zelení. Podobný pohled se vám naskytne na některém ze zhruba 7 640 ostrovů, které tvoří Filipínskou republiku. Nacházejí se blízko rovníku v Tichém oceánu neboli Pacifiku a zhruba dva tisíce z nich jsou obydlené.

Pestrá skladba obyvatelstva, které tvoří různé etnické skupiny, i historická období nadvlád cizích států formovaly místní kulturu i kuchyni. Nesmazatelný je čínský, malajský, arabský, japonský, americký či španělský vliv. Od Číňanů pochází například obliba sójové omáčky, tofu a nudlí. Španělé na ostrovy přivezli chilli papričky, rajčata, kukuřici nebo brambory a z indicko-malajské kuchyně pochází používání kokosového mléka pro přípravu omáček.

Podle kuchařky Chili, která se nedávno z Filipín vrátila, země voní exotickým ovocem, cukrovou třtinou a street foodem. „Ten velmi unikátním způsobem propojuje výrazné asijské koření se španělským vlivem,“ potvrzuje Chili. Obecně jedí Filipínci hodně rýže, vepřového, kuřecího a samozřejmě rybího masa. Typické je také výrazné dochucení – hojně se používá česnek, sójová omáčka, ocet a cibule.1

Toužíte ochutnat filipínské jídlo, ale daleká cesta nepřipadá v úvahu? Uvařte si tříchodové menu, které pro vás připravila kuchařka Chili. Součástí každého z receptů je postup krok za krokem a její osobní tip.

Předkrm – Kinilaw

Jedná se o obdobu filipínské varianty ceviche, což je pokrm z ryb oblíbený v přímořských oblastech Latinské Ameriky, se zeleným mangem a džusem z filipínského citrusu calamansi či tamarindu.

Ingredience:

400 g čerstvého tuňáka

100 ml bílého vinného octa

50 ml kokosového mléka

1 mango

1 červená cibule

4 ks calamansi (filipínský citron)

nebo 2 limetky

2 paličky zázvoru

2 zelené thajské chilli papričky

2 lžičky třtinového cukru

sůl a pepř

pažitka na dozdobení

Zobrazit postup

Hlavní jídlo – Vepřové adobo

Klasický filipínský pokrm, jenž je považován za jedno z nejlepších tamních jídel. Jde o sladko-slané vepřové maso dušené v octě, sójové omáčce a česneku.

Ingredience:

1 kg vepřového bůčku

3 lžíce řepkového oleje

60 ml bílého vinného octa

80 ml sójové omáčky

6 stroužků česneku

3 bobkové listy

10 kuliček pepře

2 lžíce třtinového cukru

500 ml vody

Zobrazit postup

Dezert – Bibingka malagkit

Pro Filipínce není rýže nikdy dost, proto zkuste připravit sladkou tečku ze sticky rice, tedy lepkavé rýže, s polevou z hnědého cukru a kokosového mléka.

Ingredience:
Rýžový základ

600 g lepkavé rýže

500 ml vody

250 g třtinového cukru

lžička soli

1 pandánový list nebo

2 kapky pandánového extraktu

 

Poleva

500 ml kokosového mléka

200 g hnědého cukru

lžička soli

Zobrazit postup

Obyvatelstvo

S necelými 114 miliony obyvatel jsou Filipíny 13. nejlidnatější zemí na světě. Mimo ostrovy žije po celém světě 11 milionů Filipínců, stovky z nich také v Česku. Vývoz pracovníků do zahraničí tvoří na Filipínách významné hospodářské odvětví. Zabývá se jím více než tisícovka personálních agentur a úřad pro zahraniční zaměstnávání. Nejvíc jich pracuje v Saúdské Arábii – rádi tam Filipínce najímají kvůli tomu, že ze všech Asiatů umějí nejlépe anglicky.2

Rozdělení ostrovů

Filipíny se dělí do tří oblastí. Ta na severu se nazývá Luzon. Je největší a nachází se v ní také hlavní město Manila, kterému se přezdívá perla Orientu. Prostřední část Filipín se jmenuje Visayaské ostrovy a oblast na jihu Mindanao.

Jak Filipíny přišly ke svému jménu?

Španělský mořeplavec Ruy Lopez de Villalobos pojmenoval ostrovy Samar a Leyte jako Filipovy – La Islas Filipinas. Udělal tak na počest španělského krále Filipa II. Na počátku 20. století se název přenesl i na ostatní ostrovy, a tak vzniklo současné pojmenování.

Endemické druhy

V horách i nepropustných filipínských pralesích žijí tisíce endemických druhů, které jinde na světě nenajdete. Z flory jsou to například vzácné druhy orchidejí a raflézií – parazitických rostlin s obřími květy. Z fauny pak stovky suchozemských obratlovců, přičemž výjimečné je především velké množství endemických druhů ptáků. Dokonce i národním zvířetem je jeden z nich – orel opičí. Díky ostrovní povaze státu patří také zdejší podvodní život k těm nejpestřejším na světě.

Co se na Filipínách pije?

Místní i turisté udržují pitný režim hlavně díky kokosovému mléku přímo z ořechu a ovocným džusům nejrůznějších příchutí. Mezi alkoholickými nápoji je velmi populární pivo nebo takzvaný basi, tedy nápoj připomínající bílé víno. Připravuje se z drcené cukrové třtiny, ze které vzniká i další populární nápoj vyvážený do celého světa – rum.

Filipínské rumy

Díky tropickému podnebí jsou na Filipínách ideální podmínky pro růst cukrové třtiny. „Vyniká především ostrov Negros, kterému se právem přezdívá Sugarlandia. Koncentrace rostliny na ostrově je neuvěřitelná a nemá ve světě obdoby,“ říká uznávaný rumový odborník Jan Albrecht.

Ikonou mezi filipínskými rumy je značka Don Papa. Na etiketách těchto rumů je tvář Papa Isia, vůdce filipínské revoluce z roku 1890. V chuti jsou výrazné a aromatické. „Extravagantní vůně a sladkost tyto rumy odlišuje od všech ostatních, a to zcela nezaměnitelně,“ popisuje Jan Albrecht.

Jak si takový rum nejlépe vychutnat? Jan Albrecht radí ponechat jej déle v ústech, asi 10 až 15 vteřin, aby se chuť i vůně mohly naplno rozvinout. „Prodlouží a zvýrazní se díky tomu takzvaná perzistence, tedy dochuť. Rum exploduje ve všech částech úst a výpary se stačí dostat až do nosu. Jen tak můžete objevit vše, co rum nabízí,“ dodává rumový odborník.

Přeneste se na Filipíny se sklenkou rumu Don Papa

Přímo na ostrov Negros vás teleportuje limitovaná edice rumu Don Papa Baroko s ilustrovanou tubou od výtvarnice Elišky Podzimkové. Díky mobilní aplikaci se před vámi rozpohybuje buvol tamarau či nártoun a hlouběji do džungle vás vtáhnou také autentické zvuky.

Stejně rozmanitá a pestrá jako Filipíny je i nabídka alkoholu na Warehouse #1. Je to rovněž místo, které by každý milovník rumu nebo jiných prémiových destilátů měl znát, a mohl tak vyzkoušet chutě z různých koutů světa. Na rumových degustacích tam můžete osobně potkat Jana Albrechta, jednoho z největších českých rumových odborníků.

Chci si vybrat