S příchodem Jelínkových do Vizovic se popularita slivovice z místních švestek rozšířila až za oceán. Rodinu ale potkal tragický osud a desetitisíce ovocných stromů v sadech zlikvidoval mráz. Palírna se navzdory tomu dokázala vzchopit, sady se jí daří obnovovat a podle rodinné tradice se zde pálí dodnes.
Příběh švestkové tradice
Zkažené víno, zbytky z vaření piva i obilí patřily na Vizovicku mezi suroviny pro výrobu pálenky. A to už před 400 lety. V 18. století se obilí pálilo tak hojně, že jeho cena prudce stoupala. Stát se proto rozhodl zasáhnout a ty, kdo vyráběli ovocné pálenky, odměnil prémiemi. Díky tomu od počátku 19. století rostla popularita slivovice.
Jak to bylo s panskou palírnou?
O založení první velké vizovické palírny vedou historici debaty. Zatímco jedni věří, že byla panská palírna poprvé zmíněna ve spise už v roce 1585, druzí tvrdí, že se tak stalo až o 80 let později. Ať už má pravdu kdokoli, počátky palírenství na Vizovicku sahají nejméně do 17. století.
Vizovické palírenství navazuje na dlouhou tradici ovocnářství. Díky ideálním klimatickým a půdním podmínkám se tam ovoci, a především pak švestkám vždy mimořádně dařilo. Místní sušená jablka, hrušky a švestky byly proslulé po celé Evropě.
Ovocnářství má na Valašsku dlouhou tradici.
Jako sušírny sloužily jednoduché dřevěné přístřešky
Když je palírna hodnotnější než zámek
Palírna
20 000 zlatých
Zámek
4 653 zlatých
Díky švestkové krizi se zrodily další palírny
Vrchnost svá hospodářství většinou pronajímala. Tak tomu bylo i v případě vizovické panské palírny. Když se v roce 1882 dostala do Vizovic rodina Jelínkových, stal se jejím nájemcem Jakub Jelínek, který ji svěřil do rukou svého syna Zikmunda. Ten ve Vizovicích s manželkou Bertou vychovával šest dětí a brzy se stal významnou místní osobností. Zikmundovi hrál osud do karet. Jen několik let poté, co začal rozvíjet palírnu, se na rakousko-uherský trh dostaly švestky z Bosny. Protože byly levnější i kvalitnější, lidé je kupovali, a tak byla jižní Morava zaplavená vlastní bohatou úrodou. Právě v té době se zrodil nápad podporovat výrobu slivovice. Zikmund využil příznivé chvíle a z panské palírny odešel. Stejně jako jiní i on si otevřel vlastní podnik. Konkurencí mu byly další tři provozy. Jeden z nich vlastnila skupina vizovických zemědělců a šlechty, kteří založili Rolnický akciový závod ovocnářský Vizovice, zkráceně RAZOV.
Zikmund Jelínek
byl ve Vizovicích významnou osobností a aktivně se podílel na veřejném životě
Zdeněk, Rudolf, Vladimír
Areál RAZOV,
jedna z vizovických palíren, kolem roku 1900. V současné době je areál sídlem společnosti R. JELÍNEK
Král palírníků Rudolf Jelínek
Protože lidé během první světové války trpěli nedostatkem jídla, palírny se musely obejít bez ovoce i obilí. Udržela se pouze výroba borovičky z jalovcových bobulí. To ale nebyl jediný problém, se kterým se palírenství muselo potýkat. Kvalifikovaná síla z palíren odešla na frontu. Podniky tak měly nedostatek zaměstnanců. Odešli i Rudolf a Vladimír, synové Zikmunda Jelínka. Oba se naštěstí po válce do Vizovic ve zdraví vrátili a mohli převzít podnik po svém otci, který se rozhodl v roce 1919 odejít do důchodu.
Rudolf Jelínek a Vladimír Jelínek
u kvasných kádí ve firmě Zikmunda Jelínka synové kolem roku 1923
Firmě dali bratři název Zikmunda Jelínka synové. A už o dva roky později ukázali, že to s podnikáním myslí vážně. Koupili totiž areál RAZOV. To byl chytrý krok. Areál se nacházel za městem hned u železniční tratě. Se svým podnikáním ale nezůstávali jen ve Vizovicích. V roce 1923 začali spolupracovat s francouzskou firmou v Cognacu. Do svého portfolia si tak Jelínkové kromě ovocných pálenek přidali ještě vinné destiláty, koňak a francouzské víno.
Francie bratry inspirovala
Po vzoru výrobců koňaku nechali bratři Jelínkové v roce 1923 vůbec poprvé dozrát slivovici v dubových sudech. Nyní je tomu již přes sto let, co ve Vizovicích pálenky tímto způsobem staří.
Úspěšně nakročená spolupráce bratrů ale netrvala dlouho. Jejich cesty se v roce 1926 rozešly. Rudolf Jelínek byl talentovaný obchodník, ale také vášnivý karbaník. Firmu dvakrát prohrál v kartách. A i když ji vždy vyhrál nazpět, Vladimíra tento risk odradil od společného podnikání. Otevřel si vlastní palírnu, které nechal dosavadní název Zikmunda Jelínka synové. Rudolfovi zůstala razovská pálenice a podnikání propůjčil své jméno. Vznikla tak značka R. JELÍNEK.
Rudolf Jelínek
se svou manželkou Irenou v roce 1920
Mrazivá zima měla na svědomí polovinu sadů
V roce 1929 se Evropou prohnala výjimečně tuhá zima. Zamrzlo Baltské moře i kanály v Benátkách. Extrémní mrazy se nevyhnuly ani Československu, kde byla naměřena nejnižší teplota minus 42,2 stupně Celsia. Dopady na úrodu byly katastrofální. V zemi zahynula polovina ovocných stromů. A to i ve Vizovicích, kde jich zbylo pouze 12 000. Švestky se tak začaly dovážet ještě ve větším množství než předtím. Rudolf Jelínek si začal obstarávat švestky ze Slovenska či z Jugoslávie.
Popularita destilátů Rudolfa Jelínka se šířila nejen po Evropě, ale i v zámoří. Tam se obzvlášť dařilo vizovickým košer destilátům, jejichž výroba probíhá v souladu s židovskou vírou a pod dohledem rabína. Po košer pálenkách byla žízeň mezi tamní početnou a bohatou židovskou klientelou. Hned během roku 1934, kdy Rudolf Jelínek s jejich exportem začal, se mu podařilo do Spojených států vyvézt 35 000 lahví slivovice a borovičky.
Reklamní plakát podniku
RUDOLF JELÍNEK po roce 1934
Smutný osud vizovických pálenic
Jako ostatní židovské rodiny i Jelínkovi zvažovali s příchodem nacismu emigraci. Okupovanou vlast se podařilo Rudolfu Jelínkovi opustit v dubnu. Stesk po rodině ho ale už po několika měsících přiměl k návratu. Nadále však přemýšlel, jak své nejbližší ochránit. Jeho synové Jiří a Zdeněk se ve snaze přežít holocaust vzdali židovské víry a nechali se pokřtít. Ani to ale k záchraně rodiny nestačilo. Podnik připadl do rukou Němců a Jelínkovi museli Vizovice v roce 1941 opustit. Zatímco Zdeněk získal falešné dokumenty a působil v Praze jako zpravodaj výzvědné služby, zbylí tři členové rodiny byli odvezeni do koncentračního tábora. Odtud se vrátil pouze Jiří Jelínek. Po válce se bratři Zdeněk a Jiří shledali na Razově.
Vizovice osvobodila Rudá armáda, která považovala německé podniky za válečnou kořist. Armáda z palírny odvezla, co se dalo. Správcem vyrabované palírny se stal Zdeněk Jelínek, kterému se podařilo podnik opět vzkřísit. Poptávka po pálenkách brzy přerostla výrobní kapacitu. Rodina se ale ani tak nemohla dlouho radovat. Zdeněk si z období války odnesl tuberkulózu, která se mu v pouhých 25 letech stala osudnou. Řízení podniku tak převzal jeho mladší bratr Jiří, který v té době ještě nebyl ani zletilý.
Než se Jiří ve firmě stačil zorientovat, přišla další rána – únor 1948 a následné znárodnění firmy. Odstěhoval se proto s rodinou do Izraele a zpátky do Československa se už nevrátil. Navzdory tomu podnik fungoval dále, a to zejména díky dobrému jménu Rudolfa Jelínka, na které slyšeli zákazníci doma i v zahraničí.
Exportu se ve Vizovicích dařilo i za komunismu
Rok 1948
400 hl
Rok 1965
2 300 hl
Produkty, které se z Razova v 70. a 80. letech vyvážely, činily 85 procent exportu lihovin Československa.
Vůni meruněk v palírně si vybavuji dodnes
„Má babička Karla, sestra Rudolfa Jelínka, cestovala s mou maminkou mezi válkami po Normandii. Rodiče se tam seznámili. V roce 1939 byla svatba a já se narodil o rok později v Paříži,“ vypráví André Lenard, prasynovec Rudolfa Jelínka. Po válce se malý André s maminkou přestěhoval do Vizovic. Žili přímo v areálu pálenice na Razově společně s Jiřím Jelínkem a jeho manželkou.
S Jiřím byla švanda. Představte si chlapce, který prožil koncentrák, a najednou se stane majitelem továrny. Tak trochu blbnul. Užíval si zkrátka života naplno a do toho se snažil vést firmu. Když jsem ráno nestíhal, odvezl mě na své motorce do školy.
Na Razov vzpomíná s láskou. „Byl to podnik a domov zároveň. Za budovou byl park, kde běhaly dvě srnky. V zimě jsme tam s klukama lyžovali,“ popisuje André. „Pamatuju si ale hlavně na sudy, které byly na dvoře. Vonělo to tam meruňkami. Meruňky z Balkánu, to byla nádhera. Takové meruňky jsem dlouho neviděl, a hlavně nejedl,“ dodává.
Ve Vizovicích žil s maminkou až do znárodnění podniku komunisty. Pak se přestěhovali do Bratislavy a v roce 1957 se vrátili do Francie. „Nechtěl jsem tam. Nemluvil jsem dobře francouzsky, ztratil jsem všechny kamarády. Toužil jsem po tom, že se do Československa vrátím.“ Do Vizovic André jezdí pravidelně a od roku 2004 zasedá v dozorčí radě firmy.
Palírna kloubí tradice s odvážnými nápady
Produkty světově proslulé vizovické likérky jsou tu přes sto let. Na tradiční výrobu dnes s hrdostí navazuje i současný majoritní vlastník firmy Pavel Dvořáček. Ten podnik postavil v 90. letech minulého století na nohy, pod jeho vedením se značka stala jedním z největších světových výrobců ovocných destilátů. Vizionář v čele firmy přitom spojuje lásku ke krajině a rodinné tradici s inovacemi a odvážnými nápady. Švestky z vlastních sadů, péče o vizovickou krajinu nebo interaktivní Muzeum slivovice na pražské Malé Straně jsou jen některé z jeho vizionářských kroků.
Společnost RUDOLF JELÍNEK je největším pěstitelem švestek v zemi
Rok 2008
sklizeno 25 tun švestek
Rok 2018
sklizeno 840 tun švestek
Nyní je v sadech firmy vysázeno 55 000 švestkových stromů. Pěstují ale i meruňky a třešně.
Víte, kolik švestek je potřeba na jednu lahev (0,7 l)?
Na výrobu jedné lahve (0,7 l) 45% slivovice je potřeba minimálně 5,5 kilogramů švestek. Při průměrné sklizni se na jednom stromě urodí švestky pro šest takových lahví. Množství závisí samozřejmě na dané odrůdě a její cukernatosti.
To nejlepší ze švestkových sadů
Slivovice Family Reserve je vyrobena z první sklizně vlastních švestkových sadů společnosti RUDOLF JELÍNEK
Propojuje palírenskou tradici a stoleté zkušenosti se stařením ovocných pálenek v dubových sudech
Díky tomu, že v nich zrála patnáct let, získala vůni dřeva, čokolády a karamelu
sto let zkušeností v lahvi
slivovici