Bílé víno
Nejlepší teplota pro degustaci je mezi 10 a 12 °C.
ument.querySelectorAll('[data-open-cmp]').forEach( el => { el.addEventListener('click', e => { e.preventDefault(); e.stopPropagation(); scmp.open(); }); }); });
Naučte se kombinovat chutě vín a sýrů
K dobrému vínu patří vyzrálý sýr. Jaká odrůda se hodí k ementálu, nivě nebo hermelínu? Užijte si doma jedinečnou ochutnávku a naučte se rozpoznávat ovocné, kořeněné nebo květinové chutě ve víně. Podívejte se, jak víno správně párovat s lokálními dobrotami a jak probíhá degustace.
Kořeny vinařství sahají až do 3. století n. l., kdy římský císař Marcus Aurelius Probus nařídil vysazování vinic. Do českých zemí víno dorazilo až se značným zpožděním, místní středověcí panovníci si je ale rychle oblíbili a začali je pěstovat.
K rozmachu vinařství tu začalo docházet ve 13. století. K nebývalým milovníkům vína patřili zejména Karel IV. a Rudolf II. V Česku můžete vyzkoušet třeba sýr s bílou plísní v kombinaci s Rulandským modrým pocházejícím od českého vinaře. Tuto odrůdu nechal do českých zemí přivézt právě císař Karel IV.
Láska k vinohradu stejná, způsob hospodaření ekologičtější
Petr Marcinčák své vinohrady obhospodařuje s láskou. V rodinném vinařství nedaleko Mikulova každoročně vyrábí 200 000 lahví vína. Při pěstování a zpracování vinné révy přitom proti škůdcům a plevelům nepoužívá chemikálie.
„Berušky či škvoři nám pomáhají s drobnými škůdci. Ptačím náletům brání tradiční strašáci a plevel vytrháváme,“
usmívá se Petr Marcinčák.
„Ekologie je cesta k udržitelnému hospodářství, které neničí krajinu. Proto si skrze vermikompostér vyrábíme vlastní ekologické hnojivo a nepoužíváme chemické postřiky,“ vysvětluje Petr, který odmala pomáhal svým rodičům na vinohradě. Dnes je největším vinohradnickým biopěstitelem v zemi. Je ale i someliérem. „Každý vinař chce správně degustovat víno, poznávat jeho jedinečný charakter a umět ho snoubit s pokrmy,“ dodává.
Naučte se víno degustovat a užijte si doma zajímavý večer plný chutí a vůní. Poradíme vám, jak na to.
1.
„Nezapomeňte při ochutnávce myslet na to, že bílé víno má mít přednost před chuťově výraznějším červeným a zároveň suché před sladkým,“ radí zkušený someliér. Suché víno může po sladkém chutnat příliš trpce a bílé víno zase slabě a nevýrazně. Mladé víno může po starším ročníku působit ploše.
1.
2.
2.
Jako první přichází při degustaci na řadu zrak. Barva vína vám může prozradit jeho stáří. Jak na to? „Sklenici s vínem uchopte za stopku a pozvedněte ji ke světlému pozadí, ideálně k bílému stropu či stěně. Zaměřte se na barvu,“ radí Petr.
Bílé víno
S lety nabývá intenzivnější zlatožluté barvy až do odstínů hnědé.
Červené víno
Léta vínu na barvě ubírají, vytrácejí se rudé tóny a mění se v oranžové.
3.
„Ve chvíli, kdy máte ve sklenici nalité víno, párkrát s ní zakružte. Tím se do vína dostane více vzduchu a rozvine se tak vinný buket. Nadechněte se zhluboka nosem a soustřeďte se na vůně, které cítíte,“ popisuje vinař další krok při degustaci.
Aroma je ovlivněno vinnou odrůdou a původem. Proces výroby, fermentace a zrání udávají takzvaný buket, který může vonět po vanilce, pokud víno zraje v dubovém sudu, anebo třeba po akátovém květu, když zraje v sudu z akátu.
4.
Při prvním doušku vína nespěchejte. Plně si ho vychutnejte a víno před polknutím párkrát převalte na jazyku. Tím aktivujete chuťové a čichové buňky, které dokážou rozeznat spoustu chutí. Na jazyku byste měli cítit v různé míře sladkou, kyselou, hořkou nebo slanou chuť. Když doušek vína spolknete, cítíte dochuť. Čím déle chuť vína cítíte na jazyku, tím lepší víno právě degustujete.
Uspokojte svoje chutě a naučte se vína správně kombinovat se sýry.
Jaká vína se hodí k:
Tvrdé sýry, které zastupuje například parmazán anebo čedar, chuťově nejlépe podpoří bílá i červená vína, která mají svěží a ovocnou chuť.
Veltlínské zelené
Sylvánské
Frankovka
Modrý Portugal
Jak neutralizovat chutě při degustaci?
Chuťovou paměť má každý člověk jinou. Někteří potřebují pro odlišení chutí jednotlivých vín oddělovat při degustaci ochutnávky vodou nebo občerstvením. „Někomu stačí voda, někdo chutě zajídá pečivem a někomu stačí jen chvilka času mezi vzorky vína a může degustovat dál,“ vysvětluje vinař Petr Marcinčák.
Nebojte se vyzkoušet různé kombinace sýrů a vín a přijít na to, jaká kombinace vám nejvíc vyhovuje.
Jako správný gurmán doplňte ochutnávku vína různými druhy sýrů, ale i oříšky, ovocem či marmeládou.
Král Sýrů vyrábí sýry s bílou písní už téměř sto let. Jakou příchuť si vyberete?
Vyzkoušejte například krémový sýr s křupavým mákem, s lehkou chutí sladké papriky nebo se zeleným pepřem či voňavými provensálskými bylinkami. Pokud fandíte výrazným chutím, dopřejte si vyzrálý Hermadur nebo modrý sýr Safír.