Biofarmáři
zachovávají v přírodě rovnováhu
Díky druhové rozmanitosti pěstovaných plodin, která se s ekologickým způsobem hospodaření obvykle pojí, jsou pole odolnější vůči chorobám a škůdcům. V okolí ekologických farem se tak vyskytuje o třetinu více hmyzu3. Například ptáčata koroptví se živí kuklami mravenců, dospělí ptáci zobou semínka plevele a třeba berušky zase pojídají mšice. Na poli často bývají také dřevěné kůly, které slouží jako bidýlka pro káňata, poštolky a jiné dravce. Ti loví hraboše, a tím pomáhají zabránit jejich přemnožení.
Ekologičtí ovocnáři a zelináři dodržují podobné zásady jako biozemědělci na polích. Nepoužívají chemické postřiky, ale snaží se bojovat proti škůdcům i chorobám šetrnějším způsobem. To znamená, že vybírají odolné odrůdy a ovocné stromy sázejí na taková místa, kde se jim bude dařit. Pravidelně kontrolují, zda nejsou stromy či rostliny napadené škůdci. A pokud ano, využívají k jejich hubení jen postřiky povolené v ekologickém zemědělství, což jsou třeba bylinné výluhy či predátoři z hmyzí říše. Například dravý druh roztoče zvaný T-pyri v sadech hubí svilušky a třásněnky. Zelináři si zase vyrábějí vlastní kompost pro hnojení půdy a do jednoho záhonu například sázejí mrkev s cibulí, které se vzájemně chrání před škůdci. Mrkev totiž odpuzuje mušku květilku cibulovou, cibule zase mušku pochmurnatku mrkvovou.