Seznam Native ve spolupráci s
srdce

Vykouzlete ve své kuchyni

hostinu bez masa

Ozvláštněte svůj jídelníček chutnými bezmasými pokrmy, které snadno připravíte ve vlastní kuchyni. Prospějete tak svému zdraví a objevíte nové chutě.

Roman Paulus Motive

Inspirujte se recepty známého šéfkuchaře Romana Pauluse.

Roman Paulus je úspěšný šéfkuchař, který sbíral zkušenosti i v zahraničí. Byl členem kuchyně londýnského hotelu Savoy, 11 let vařil v Rakousku a půl roku strávil na legendární lodi Queen Elizabeth II. Na úspěšnou kariéru navázal v Praze, kde vede prestižní restauraci Alcron. Pod jeho vedením získal podnik šestkrát michelinskou hvězdu.

Setkával jste se ve špičkových kuchyních
s bezmasými jídly?

Myslím si, že když se vaří příloha, měla by být natolik dobrá, že když se k ní nedá maso, tak se nic neděje. Takže když připravíme skvělou čočku nakyselo, uzené maso je podle mě tak trochu navíc. Místo masa si můžeme dopřát třeba nakládanou zeleninu a rázem máte krásné lokální jídlo. Nebo zkuste čočkový salát.

cocka play video

Čočkový salát

Sytý čočkový salát se hodí pro celou rodinu a jeho příprava navíc zabere jen pár minut. Překvapte své chuťové buňky zdravým a jednoduchým jídlem, které chutná všem.

Recept

  • 150 g vařené čočky beluga
  • 150 g vařené červené čočky
  • 50 g červené papriky
  • 1 červená cibule
  • 100 g salátové okurky
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžíce krémového balsamica
  • extra panenský olivový olej
  • 10 středních listů čerstvé máty
  • sůl
  • pepř

Postup

Uvařte čočku dle návodu a nechte ji vychladnout. Papriku a okurku nakrájejte na kostky a cibuli najemno. Vše smíchejte v míse a ochuťte balsamicem, nasekanou mátou, solí, pepřem, limetkovou šťávou a olivovým olejem. Salát se hodí jako příloha, například k rybám, nebo jako samostatné vegetariánské jídlo.

Dobrou chuť!

dobrou chuť

Čočkový salát podáváme studený.
Dá se bez masa vystačit i v teplé kuchyni?

Samozřejmě. Luštěniny, kterými maso nahrazujeme, mají spoustu využití, chutnají skvěle v salátech a můžeme jimi nahradit maso i cizokrajné suroviny, jako je rýže. Klasické rizoto chutná skvěle i s kroupami, se kterými se pracuje velmi podobně a navíc se jedná o lokální suroviny, které používali i naši předkové a na které už dnes bohužel zapomínáme. Všem, kteří se chtějí zahřát a zároveň si vystačit bez masa, doporučuji kroupeto s houbami. Když jej dobře dochutíte čerstvými bylinkami, chutná skvěle i bez masa.

kroupeto play video

Liškové kroupeto

I italské rizoto lze připravit zdravěji. Vyměňte rýži za kroupy a vytvořte jemné kroupeto. Čerstvé restované lišky vykouzlí malý zázrak. Připravte tuto snadnou a zdravou večeři i vy.

Recept

  • rostlinný olej
  • 50 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 50 g šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g čerstvých lišek
  • sůl
  • pepř
  • 150 g loupaných krup
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce nasekané listové petržele
  • parmezán dle chuti

Postup

V hrnci s rozehřátým olejem osmahněte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, najemno nasekanou šalotku a česnek nakrájený na plátky. Přidejte větší část pokrájených lišek. Osolte, opepřete a krátce poduste.

Přidejte kroupy, po chvilce podlejte vývarem a vařte na mírném plameni 15 až 20 minut. Ke konci směs zjemněte dvěma lžícemi másla a dochuťte najemno nasekanou petrželí. Podle chuti můžete přidat i jemně nastrouhaný parmezán. V pánvi s rozehřátým olejem orestujte zbylé houby, osolte je a opepřete. Po chvilce přidejte lžíci másla a vypněte plamen.

Směs s kroupami servírujte v hlubokém talíři ozdobenou orestovanými liškami a trochou nastrouhaného parmezánu.

Vegani se v receptu mohou obejít bez másla i sýru.

Dobrou chuť!

dobrou chuť

Jak si v kuchyni poradit bez masa?

Jednoduše, bezmasé pokrmy nemusí znamenat nudu. Jestli si chcete dopřát karbanátek, burger nebo jiné jídlo, kde se bez masa zdánlivě nedá obejít, zkuste sáhnout po luštěninách. Dá se s nimi skvěle pracovat, vařit je nebo je rozmixovat. Mají neutrální chuť, takže je můžete dochutit podle svého gusta podobně jako maso. Kromě luštěnin se dá maso nahradit také třeba červenou řepou, hráškem nebo květákem. Fantazii se meze nekladou.

Existují mezi luštěninami druhy, které se
coby náhražky masa hodí lépe?

Z mé zkušenosti můžu říct, že z většiny luštěnin není problém jednoduše vytvořit hmotu nahrazující maso. Pro výrobu takové směsi se skvěle hodí například cizrna nebo různé druhy fazolí. Jen pozor na ty menší, které mohou mít silnější slupku. Ta může dělat problémy při mixování. Mezi luštěniny patří také známá sója, ze které se vyrábí sýr jménem tofu. To seženete i ochucené nebo uzené. Tofu mám moc rád.

burger play video

Burger z červených fazolí

Recept

  • 800 g červených fazolí Kidney v nálevu
  • 80 g strouhanky
  • 1 červená cibule
  • směs bylinek (např. bazalka, koriandr a petržel)
  • 50 g quinoy
  • pálivá paprička
  • 1 žloutek
  • sůl a pepř
  • olej
  • 4 housky na hamburger
  • 4 lžíce bazalkového pesta (recept najdete tady)
  • rukola
  • 8 plátků grilovaného lilku

Postup

Sceďte fazole a v mixéru je rozmixujte. Měly by se spojit, ale zároveň ještě obsahovat kousky fazolí. Smíchejte je se strouhankou, červenou cibulí, nasekanými bylinkami, vařenou quinoou, žloutkem, nakrájenou pálivou papričkou, přidejte sůl a pepř a nechte těsto 10 minut odležet.

Z připravené hmoty vytvarujte hamburgery, které ještě obalte ve strouhance a opečte na oleji na pánvi z obou stran. Housku rozřízněte a opečte na grilovací pánvi z obou stran dokřupava. Obě části housky potřete pestem, na spodní část položte rukolu, fazolovou směs, plátky lilku a položte na to vrchní půlku bulky.

Dobrou chuť!

dobrou chuť

Máte rád bezmasá jídla, nebo patříte k těm,
kterým u pokrmů bez masa něco chybí?

Sám mám bezmasá jídla hodně rád, vlastně maso jím jen párkrát do týdne. Hrozně rád si dám třeba talíř zeleniny dušené v páře s kapkou olivového oleje. Mám ale zkušenost, že ne všechny vegetariánské pokrmy mě dostatečně zasytí. I proto jsem dal dohromady tyto recepty, ve kterých používáme dostatek surovin s vlákninou. Klíč je opět v luštěninách, které navíc neobsahují skoro žádné tuky, a tak si jich můžeme dopřát opravdu hodně.

cannelloni play video

Cannelloni s rajčatovou omáčkou

Vyzkoušeli jste někdy vyrobit vlastní domácí těstoviny? Jejich příprava není tak náročná, jak by se mohlo zdát. A chutnají skvěle! Pusťte se do toho s námi.

Recept

  • 200 g hrubé mouky
  • extra panenský olivový olej
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • sůl
  • pepř
  • 400 g zmrazeného listového špenátu
  • 50 g restovaných a solených kešu ořechů
  • 100 g balkánského sýra
  • 400 g krájených rajčat
  • bazalka
  • sýr Grana Padano

Postup

Nejprve si připravte cannelloni. Hrubou mouku smíchejte s olejem, vejci a důkladně promíchejte. Jakmile se suroviny spojí, přendejte směs na pracovní plochu, kde ručně vypracujte hladké těsto. To poté zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice na 30 minut odpočinout.

Máte potíže připravit těsto? Poradíme Vám tady.

Poté se pusťte do přípravy špenátové směsi, kterou budou těstoviny naplněné. V pánvi s rozpáleným olejem zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku nakrájené na plátky. Okořeňte trochou soli a pepřete, přidejte špenát, nasekané kešu ořechy a vše krátce orestujte. Nakonec přidejte kousky nalámaného balkánského sýru a nechejte na papírové utěrce okapat.

Poté je čas věnovat se odpočatému těstu. Vyválejte ho válečkem nebo strojkem na těstoviny. Postupně balte jednotlivé cannelloni naplněné špenátovou směsí a dobře je utáhněte. Těstoviny vařte 10 až 12 minut v páře.

Mezitím se pusťte do rajčatové omáčky. Začněte tím, že 4 stroužky česneku nakrájejte na plátky a zpěňte je v rozpálené pánvi s olivovým olejem. Přidejte krájená rajčata, osolte a opepřete. Nechte asi 5 minut provařit. Ke konci přidejte najemno nasekanou bazalku.

Těstoviny podávejte s omáčkou, pokapané olivovým olejem a  vše ozdobte plátky sýra a bazalkou.

Dobrou chuť!

dobrou chuť

Jsou Češi velcí jedlíci masa?

Podle odhadů konzumuje každý den maso asi jen pětina lidí a každý desátý mladý člověk je vegetarián. Myslím, že Američané jedí mnohem víc masa než my. Ale zároveň se najdou národy, které maso téměř nepoužívají.

Je základ české kuchyně v mase?

Spousta lidí už dnes ví, že klasická česká kuchyně neznamená jen svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo. Zapomínáme na to, že před sto lety se jedlo jinak, střídmě. Naši předkové si běžně pochutnávali na kroupách, pohance, hrachu a čočce. A my se k nim v posledních letech vracíme a znovu objevujeme jejich chutě a způsoby přípravy. I moje maminka s babičkou připravovaly maso jen párkrát do týdne, protože bylo těžko k dostání. Často jsme si tak pochutnávali třeba na žemlovce.

Všímáte si, že někteří lidé omezují konzumování masa?

Všímám si, že lidé spíše než po co největší porci prahnou po kvalitě. Tedy když už maso, tak od ověřených chovatelů a čerstvé. Nemusíme být hned vegetariáni, ale omezit maso a spíše tělu dopřát zeleninu, obiloviny a luštěniny nám může jenom prospět. Jelikož hodně cestuji, vidím změny v gastronomii některých asijských národů. S prosperitou totiž přichází i množství masa. A tak Thajci či Vietnamci, jejichž kuchyně byla založená na spoustě zeleniny a rýži, tloustnou, protože si ve větším množství dopřávají tolik oblíbené vepřové maso. Blahobyt si místní lidé dokazují kromě jiného tím, že jedí hodně tučného masa. A to je škoda.

karbanatek play video

Karbanátek s cuketou a parmezánovou kaší

V posledním receptu jsme připravili opravdovou lahůdku. Nepatří sice mezi ty nejsnadnější, výsledkem ale budete překvapení.

Recept

  • extra panenský olivový olej
  • 1 cuketa
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 550 g veganského mletého masa Next level Meat
  • 1 cibule
  • lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • čerstvá listová petržel
  • pálivá mletá paprika
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • olej
  • 350 g vařených brambor
  • smetana
  • plnotučné mléko
  • hrst strouhaného parmezánu
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • 12 sušených rajčat

Postup

Cuketu nakrájejte na tenké plátky a zahřejte ji s plátky česneku v pánvi na olivovém oleji. Přendejte vše do talíře, osolte, opepřete, posypejte nasekaným tymiánem a nechte marinovat asi 15 minut.

Veganské mleté ochuťte najemno nakrájenou cibulí, česnekem, nasekaným rozmarýnem, listovou petrželí a okořeňte sladkou i pálivou paprikou, solí, pepřem a hořčicí. Dobře promíchejte.

Tip:

Veganské mleté je samo o sobě již ochucené, tak dávejte pozor, abyste jej nepřesolili.

Z hmoty vytvarujte karbanátky, které pečte na rostlinném oleji z obou stran dozlatova. V hrnci připravte bramborovou kaši ze smetany, mléka a propasírovaných vařených brambor. Ochuťte olivovým olejem, strouhaným parmezánem, solí a čerstvou nasekanou bazalkou.

Na hotové karbanátky naaranžujte plátky cukety a servírujte je s kaší ozdobené nastrouhaným sýrem, sušenými rajčaty, lístky bazalky a několika kapkami olivového oleje.

Dobrou chuť!

dobrou chuť

Nemusíte se vzdát všech živočišných
produktů ani všech masitých jídel.

Svému zdraví prospějete i tím, když se párkrát v týdnu obejdete bez masa. Rostlinná strava pomáhá při střevních potížích, cukrovce a může pomoci i s hubnutím. Nezapomínejte ale na to, že je maso třeba nahradit vhodnými alternativami, abyste měli dostatečný přísun bílkovin.

next level
next level

Next level meat

je značka veganských produktů, za kterou stojí německá síť obchodů Lidl.

Bezmasé burgery jsou už několik měsíců k dostání v Německu a v dalších zemích. Nyní míří i do tuzemských poboček. Směs připomínající maso obsahuje zeleninu, luštěniny a šťávu z červené řepy. Obsahuje dostatek proteinů, a tak je vhodnou alternativou pro ty, kteří hledají čím nahradit maso.

Chci se podívat na další recepty