Moravský slad mírně nakouřený rašelinou z Čech, kvalitní pramenitá voda z Vysočiny a dubové sudy ze Slovenska. To stojí za úspěchem whisky z Třebíče, kterou si v posledních letech oblíbili také zákazníci z Asie i Severní Ameriky.
Majitelé třebíčské firmy s názvem TREBITSCH Whisky se rozhodli zvyšovat produkci alkoholu, navyšovat skladové zásoby a investovat do nových technologií. Proto potřebují investici. A tak se rozhodli nabídnout jako investici sudy s whisky. Jejich hodnota časem roste, a tak je investice cestou ke zhodnocení peněz.
Podle spolumajitele firmy Ondřeje Chládka znamenal rok 2020 a 2021 zásadní transformaci celého Trebitch Holdingu a pandemické krize jeho firmě významně pomohla.
„Už v loňském roce nás překvapil značný nárůst prodejů přes vlastní e-shop a to výhradně mezi tuzemskými zákazníky. Doslova prodejním hitem se pak staly naše sudy, kterých už zákazníci dodnes nakoupili stovky,“
dodává Chládek.
Byznys plán třebíčské společnosti počítá s postupným rozvojem. I když plány měli velmi konkrétní, pandemie řadu z nich zcela změnila. „Rádi si nastavujeme reálné cíle a jsme raději pokorní, místo abychom slibovali nesplnitelné. Jedna z největších změn nastala u našeho areálu v Šebkovicích. Namísto toho, abychom pokračovali v rekonstrukci, která se začala kvůli nedostatku materiálů významně prodražovat, vstoupili jsme majetkově do Počernického pivovaru a Pivo Karlín. Budeme tak vařit, pálit a stařit whisky kromě Vysočiny i v Praze. Díky tomu budeme blíže obchodním partnerům a získáme nové obchodní příležitosti,“ říká spolumajitel třebíčského podniku.
Alkoholický nápoj destilovaný z obilnin a zrající v dubových sudech, který pochází ze Skotska. Ve velkém se ale vyrábí také v Irsku, ve Spojených státech (coby bourbon) nebo v Kanadě.
V Třebíči vyrábějí vlastní single malt, tedy jednodruhovou whisky z ječmene, už déle než 6 let. Single malt je nejkvalitnější typ whisky, který v rámci celosvětové produkce tvoří zhruba jen desetinu.
„Od výběru kvalitního ječmene přes výrobu až po zrání v sudech máme celý proces ve svých rukou,“
dodává Ondřej Chládek z TREBITSCH Whisky.
Podle pravidel skotských palíren se může jako whisky označovat teprve destilát, který zrál nejméně 3 roky v dubových sudech. Ty alkoholu předávají chuť, barvu a vůni a dělají z čirého destilátu tu pravou zlatavou whisky. „Specialitou je whisky dostařená v sudech, ve kterých předtím zrál koňak, bourbon nebo třeba portské víno. Takové sudy dávají alkoholu zcela jiný rozměr,“ usmívá se Chládek, jehož firma s těmito finishy přišla na trh koncem loňského roku a okamžitě si získala nové zákazníky.
Whisky můžete prodat jinému investorovi, s čímž vám rádi pomohou v TREBITSCH Whisky. Majitelé firmy mohou váš sud také za předem sjednaných podmínek odkoupit. Jedná se o váš majetek, takže sud můžete komukoliv darovat, prodat či odkázat. Můžete se také rozhodnout nechat whisky dozrát v jiném sudu, a tím navýšit její hodnotu. Možností je celá řada a je jen na vás, pro kterou z nich se rozhodnete.
Dokud nebude whisky ze sudu stočena do lahví, musí sud zůstat v celním skladu pod státním dohledem. V sudu hodnota whisky roste, protože zraje. Jakmile se stočí do lahví, proces zrání se zastavuje. Přesto máte možnost svůj sud ve skladu navštívit a seznámit se s jeho rodokmenem.