Seznam Native ve spolupráci s

Zavzpomínejte na své dětství se sladkými dezerty

Dokážete si i po mnoha letech vybavit provoněnou kuchyň, když se babička pustila do pečení? Peče vaše maminka ty nejlepší buchty a koláče? Není divu, že si na jejich chuť vzpomínáte i v dospělosti.

Pojďte s námi znovu objevit svět oblíbených dezertů, které vás vrátí do dětství.

Chuť a vůně patří k těm nejlepším vyvolávačům vzpomínek.

Museli jste ve školní jídelně dojídat špenát nebo krupicovou kaši? Je dost možné, že se těmto pokrmům právě proto vyhýbáte. Chuťová paměť je o to silnější, pokud s potravinou nebo jídlem máte spojené intenzivní vzpomínky, ať už ty dobré, nebo špatné. To proto se při zakousnutí do koláče od babičky lidem vybavují vzpomínky na dětství.

Jablečný závin nebo bábovka nemohly chybět u žádného nedělního oběda, kdy se sešla celá rodina. S návštěvou u babičky si Češi nejčastěji spojují také bublaninu a buchty s mákem či s tvarohem. Vzpomínají ale i na vdolky, koláče, lívance, punčový dort nebo na puding s jahodami a piškoty. V cukrárně měli v dětství nejraději indiánky, větrníky, věnečky a zmrzlinové poháry.

Zdroj: Průzkum Seznam Native, listopad 2020

Vůně v kombinaci s chutí umí vyvolat i ty okamžiky, na které už jste dávno zapomněli.

Tři recepty,
které vás vrátí do dětství

Koláč s pudingem

Recept

Pudingový pohár

Recept

Žloutkové řezy

Recept

Koláč s pudingem a zakysanou smetanou

Tomuto koláči se přezdívá „propadávaný“. To proto, že se při jeho přípravě jednotlivé vrstvy dávají na sebe a mísí se tak, že je pak dezert na řezu trojbarevný. Jedná se o jednoduchý koláč s čokoládovým pudingem, který potěší dospělé i děti.

Ingredience

na jeden plech

  • 5 vajec
  • 500 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml horké vody
  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 balení vanilkového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 balení Dr. Oetker Puding
    s příchutí Čokoláda
  • 1 l mléka
  • 4 balení zakysané smetany

Postup přípravy

  • Uvařte čokoládový puding s mlékem a cukrem podle návodu.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Bílky z vajec vyšlehejte s 250 gramy cukru a 1 balením vanilkového cukru do tuhého sněhu.
  • Postupně do pěny zašlehejte i žloutky, jeden po druhém.
  • Přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Polovinu těsta oddělte a přidejte do ní kakao.
  • Bílou část těsta vylijte na vymazaný a vysypaný plech. Pak na těsto udělejte „hromádky“ z čokoládového pudingu. Nakonec dejte nahoru kakaovou část těsta.
  • Vše pečte v předehřáté troubě, dokud se kraje nezačnou odlepovat od stěn plechu.
  • Na horký koláč vrstvěte zakysanou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem. Polevu uhlaďte a vše nechte přes noc odpočívat v ledničce.

Pudingový pohár

Při přípravě poháru se fantazii meze nekladou. Můžete kombinovat různé příchutě pudingu, zmrzliny, kompotovaného nebo čerstvého ovoce se šlehačkou s různým sypáním a polevami. Zavzpomínejte na dětství s touto klasickou variantou vanilkového poháru. Anebo si připravte svěží citrónovou variantu.

Ingredience

na 4 poháry

  • 1 balení Dr. Oetker Puding
    příchutě Vanilka nebo Citrón
  • 0,5 l polotučného mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru
  • hrst piškotů
  • kompotované nebo čerstvé ovoce
  • čokoládová nebo karamelová poleva

Postup přípravy

  • Uvařte puding podle návodu a nechte jej vychladnout.
  • K vychladlému pudingu přidejte zakysanou smetanu a vyšlehejte krém.
  • Krém dávejte po troškách do pohárů, střídejte jej s piškoty a ovocem.
  • Hotové poháry dozdobte polevou a nechte je v lednici dobře vychladit.

Žloutkové řezy

Velmi snadný a rychle připravený dezert je prověřený staletími. Žloutkové řezy v podobě „kremešů“ jsou oblíbené nejen v Česku, ale také na Slovensku a v Maďarsku, kde je považují za národní dědictví.

Ingredience

na 6 porcí

  • 500 g listového těsta rozváleného na pláty
  • 600 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 balení Dr. Oetker Puding
    příchutě Vanilka nebo Citrón
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžíce džemu, nejlépe rybízového
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce rumu

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Na studenou vodou vypláchnutý plech položte dva pláty listového těsta o rozměrech 20 × 30 centimetrů. Dejte je péct do trouby dozlatova, zhruba na 20 minut.
  • Z mléka, vanilkového cukru a pudingu uvařte krém. Vyšlehejte jej dohladka. Až zchladne, zašlehejte do něj kousky změklého másla a asi 100 gramů cukru.
  • Jeden z plátů potřete krémem a zakryjte druhým plátem. Zatižte dezert prkénkem a dejte na několik hodin do ledničky.
  • Polevu si připravte ze 100 gramů přesátého moučkového cukru, který utřete spolu s horkou vodou, citrónovou šťávou a rumem. Měla by vzniknout hladká kašička.
  • Zchladlý dezert nejprve potřete džemem a pak polevou. Řezy pak opět nechte ztuhnout. Až pak je můžete krájet.

Klíč k úspěchu značky Dr. Oetker

1891

Kořeny známé potravinářské firmy sahají do roku 1891, kdy v lékárně v německém městě Bielefeld probíhaly první pokusy mladého lékárníka Dr. Augusta Oetkera. Jelikož pocházel z pekařské rodiny, svoje přírodovědecké vzdělání chtěl využít k tomu, aby pekařům usnadnil práci. Po večerech proto v malé lékárně experimentoval skoro dva roky, než vyvinul prášek do pečiva. Bez něj bychom dnes nedokázali jednoduše upéct nadýchané dezerty.

Dr. Oetker před více než 100 lety garantoval, že se s jeho kypřicím práškem každý koláč podaří. To způsobilo malou revoluci v domácím pečení.

1908

Češi se mohli s produkty firmy Dr. Oetker setkat už v roce 1908, kdy společnost založila svoji první pobočku nedaleko Vídně v tehdejším Rakousku-Uhersku. Později, v roce 1923, vznikla v Brně pod značkou Dr. Oetker továrna, která dodávala produkty do celého Československa.

1930

Ve 30. letech minulého století, v období hospodářské krize, firma profitovala. To proto, že pro hospodyně publikovala recepty na jednoduché a levné dezerty vyrobené jen z několika surovin. Tehdy už byl na světě legendární puding, jehož receptura se dodnes příliš nezměnila.

1939 - 1945

Během druhé světové války byla mateřská továrna v Bielefeldu zničena bombardováním. Po válce se zároveň se do čela společnosti staví mladý vnuk zakladatele – Rudolf August Oetker. Znovu se pouští do vydávání receptů. Jeho kuchařky se stávají na německém trhu bestsellery.

Postupně se firma rozrůstá i do dalších segmentů trhu. Nabízí mražené pizzy nebo alkoholické nápoje. Společnost ale vlastní i síť luxusních hotelových resortů, cestovní kancelář nebo banku.

Objevte svět pudingů a vyberte si svoji příchuť

K dostání jsou i varianty bez lepku nebo s větším podílem bílkovin.