Přeskočit na kvíz
1
8
Velmi dobře!
Skotové si potrpí na to, aby whisky vznikala z pramenité vody a z ječmene sušeného kouřem z pálení rašeliny.
Pokračovat
2
8
Velmi dobře!
Každá whisky chutná jinak. Záleží na úrodě obilí, avšak hlavně na sudech nebo vlhkosti ve sklepě, kde zraje.
Pokračovat
3
8
Velmi dobře!
Jeden ze skotských zákonů říká, že whisky musí zrát nejméně 3 roky. Na trhu ale najdete i whisky, která zraje 21 let a déle.
Pokračovat
4
8
Velmi dobře!
Andělská daň se týká všech druhů alkoholu, které zrají v dřevěných sudech. Andělé každý rok upijí o 1 až 5 % objemu whisky, záleží na konkrétním sklepě a sudu.
Pokračovat
5
8
Velmi dobře!
Palírníci někdy alkohol nechávají zrát postupně ve více sudech, aby si z každého vzal to nejlepší. Bourbon dává whisky tóny vanilky a karamelu, sudy po sherry zase chuť rozinek, sušených švestek a čokolády.
Pokračovat
6
8
Velmi dobře!
Whisky získává svoji chuť teprve zráním v dřevěných sudech vypálených na uhel. Dřevo dokáže alkohol prodýchat a zakulatit chuť, to plast ani nerez neumí.
Pokračovat
7
8
Velmi dobře!
Single barrel je whisky pocházející z jediného sudu. Zrání se po stočení do lahví zastaví a chuť ani barva se už nemění.
Pokračovat
8
8
Velmi dobře!
Palírna U Zeleného stromu byla založena v Prostějově v roce 1518, kdy Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil místním právo vařit alkohol. Mezi nimi byl i hajný Jež ze Seloutek, který vlastnil dům U Zeleného stromu, kde se věnoval výrobě žitného destilátu.
Pokračovat
Ochutnejte whisky a další žitné lihoviny z nejstarší palírny v Evropě
Recepturu Staré žitné myslivecké znají pouze tři lidé. Ingredience ani výrobní proces se po staletí nezměnily. Značka Stará žitná myslivecká získává nejvyšší ocenění na prestižních degustačních soutěžích. „I letos potvrzujeme nejvyšší kvalitu našich výrobků,“ říká Roman Petruš, blend master značky.
hongkong
2019
Londýn
2020
Londýn
2020
Vitoria
2021
Londýn
2021
Londýn
2022
Poznejte svět whisky z české palírny
Za každou kapkou whisky se skrývá práce řezbářů a palírníků. V sudech po bourbonu a sherry zraje několik let a každým rokem získává intenzivnější barvu, aroma a především chuť.