Seznam Native ve spolupráci s

Na sklence whisky s Jiřím Bartoškou

Na sklence whisky s Jiřím Bartoškou

Za každou kapkou whisky se skrývá umění palírníků, bednářů, a především roky zrání alkoholu v sudech. Typicky jemně nakouřená chuť si nejprve získala srdce skotských gentlemanů. Jakou whisky má nejraději legendární český herec?

Pokračovat na kvíz

Přeskočit na kvíz

Co ví Jiří Bartoška o whisky, kterou si tak rád vychutnává?

1

8

Přeskočit video

Velmi dobře!

Skotové si potrpí na to, aby whisky vznikala z pramenité vody a z ječmene sušeného kouřem z pálení rašeliny.

Z čeho se vyrábí pravá whisky?

A

Vypaluje se z obilí, nejčastěji z ječmene či žita.

B

Vzniká kvašením kukuřice.

C

Vypaluje se z tajné kombinace bylinek a ovoce.

2

8

Přeskočit video

Velmi dobře!

Každá whisky chutná jinak. Záleží na úrodě obilí, avšak hlavně na sudech nebo vlhkosti ve sklepě, kde zraje.

Co ovlivňuje její chuť?

A

Tvar skleněné lahve, do které je stáčená.

B

Nově vyrobené dubové sudy, do kterých se ukládá.

C

Dřevo a sudy či vlhkost ve sklepě.

3

8

Přeskočit video

Velmi dobře!

Jeden ze skotských zákonů říká, že whisky musí zrát nejméně 3 roky. Na trhu ale najdete i whisky, která zraje 21 let a déle.

Jak dlouho musí alkohol zrát v sudu?

A

Správná whisky musí zrát nejméně 3 roky.

B

Správná whisky musí zrát nejméně 5 let.

C

Správná whisky musí zrát nejméně 1 rok.

4

8

Přeskočit video

Velmi dobře!

Andělská daň se týká všech druhů alkoholu, které zrají v dřevěných sudech. Andělé každý rok upijí o 1 až 5 % objemu whisky, záleží na konkrétním sklepě a sudu.

Co označuje pojem andělská daň?

A

Podíl alkoholu v čerstvě uložené whisky.

B

Počet sudů, které se během zrání whisky poničí.

C

Postupné ubývání tekutiny uložené v sudu.

5

8

Přeskočit video

Velmi dobře!

Palírníci někdy alkohol nechávají zrát postupně ve více sudech, aby si z každého vzal to nejlepší. Bourbon dává whisky tóny vanilky a karamelu, sudy po sherry zase chuť rozinek, sušených švestek a čokolády.

Jakou chuť má whisky ze sudu po bourbonu?

A

Bourbon dává whisky chuť vanilky.

B

Bourbon dává whisky chuť santalového dřeva.

C

Bourbon dává whisky chuť sušených švestek.

6

8

Přeskočit video

Velmi dobře!

Whisky získává svoji chuť teprve zráním v dřevěných sudech vypálených na uhel. Dřevo dokáže alkohol prodýchat a zakulatit chuť, to plast ani nerez neumí.

V jak vypáleném sudu nejčastěji zraje whisky?

A

Whisky vyžaduje jemné vypálení dozlatova.

B

Whisky vyžaduje sud vypálený na uhel.

C

Sudy pro whisky není třeba vypalovat.

7

8

Přeskočit video

Velmi dobře!

Single barrel je whisky pocházející z jediného sudu. Zrání se po stočení do lahví zastaví a chuť ani barva se už nemění.

Co znamená pojem whisky single barrel?

A

Je to whisky, která zrála déle než 20 let.

B

Single barrel označuje tekutinu před dozráním.

C

Je to whisky stočená z jediného sudu.

8

8

Přeskočit video

Velmi dobře!

Palírna U Zeleného stromu byla založena v Prostějově v roce 1518, kdy Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil místním právo vařit alkohol. Mezi nimi byl i hajný Jež ze Seloutek, který vlastnil dům U Zeleného stromu, kde se věnoval výrobě žitného destilátu.

Kde se nachází nejstarší, dodnes fungující, evropská palírna?

A

Ve skotském Edinburghu.

B

V Prostějově v Česku

C

V irském Donegalu.

Ochutnejte whisky a další žitné lihoviny z nejstarší palírny v Evropě

Recepturu Staré žitné myslivecké znají pouze tři lidé. Ingredience ani výrobní proces se po staletí nezměnily. Značka Stará žitná myslivecká získává nejvyšší ocenění na prestižních degustačních soutěžích. „I letos potvrzujeme nejvyšší kvalitu našich výrobků,“ říká Roman Petruš, blend master značky.

ocenění

hongkong
2019

ocenění

Londýn
2020

ocenění

Londýn
2020

ocenění

Vitoria
2021

ocenění

Londýn
2021

ocenění

Londýn
2022

Poznejte svět whisky z české palírny

Za každou kapkou whisky se skrývá práce řezbářů a palírníků. V sudech po bourbonu a sherry zraje několik let a každým rokem získává intenzivnější barvu, aroma a především chuť.